Netto Het antwoord op al uw geldvragen

2.900 Belgen krijgen boetebericht fiscus

De fiscus heeft gisteren 2.900 boeteberichten verstuurd naar belastingplichtigen die niet hebben aangegeven welke rekeningen en verzekeringen zij in het buitenland hebben.
Een aanslagbiljet voor de belastingaangifte. ©Photo News

In eerste instantie betaal je in dat geval een boete van 50 euro, maar daar blijft het niet bij. ‘De boete dient om de overtreding van niet-aangifte te bestraffen. Het tarief is dus niet gekoppeld aan frauduleuze bedoelingen. In een tweede fase zullen de niet-aangegeven buitenlandse inkomsten uit roerende goederen belast worden met de bijhorende belastingverhogingen. En ten slotte kunnen de gegevens gebruikt worden voor andere controleacties’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst (FOD) Financiën.

Wie een boetebericht ontvangen heeft, is te laat om zich nog te regulariseren.
Francis Adyns
Woordvoerder FOD Financiën

Door de internationale gegevensuitwisseling wordt het voor de fiscus makkelijker om belastingplichtigen op te sporen die vergeten om buitenlandse rekeningen aan te geven. ‘Over het aangiftejaar 2017 hebben we in een eerste fase 5.000 dossiers geselecteerd op basis van de internationale gegevens die we ontvingen’, zegt Adyns.

Regulariseren

Wie een boetebericht ontvangen heeft, is te laat om zich nog te regulariseren. ‘De spontane aangifte nadat een boete is verzonden zal worden beschouwd als een laattijdige aangifte. De inkomsten zullen dus op dezelfde manier worden behandeld als andere niet-aangegeven buitenlandse inkomsten uit roerende goederen’, luidt het bij de FOD Financiën. Sinds 2016 loopt een vierde ronde van fiscale regularisatie. Vorig jaar werd zo voor 600 miljoen euro aan zwart geld aangegeven. Midden november van dit jaar stond de teller op 177 miljoen euro. 

Steeds meer Belgen komen met zwart geld boven water. In het aanslagjaar 2017 (inkomsten 2016) gaven 163.737 Belgen een buitenlandse rekening aan. Dat waren er bijna 30 procent meer dan in het aanslagjaar 2013 (127.862 belastingplichtigen).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud