Netto Het antwoord op al uw geldvragen

7 uitgaven waarmee je bespaart

Met een aantal gerichte uitgaven kan je ervoor zorgen dat je minder belastingen moet betalen. Een overzicht van wat je in 2009 op een fiscaal vriendelijke manier kan uitgeven.

De uitgaven waarvoor je een fiscaal voordeel krijgt, zijn begrensd. Elk jaar worden die grensbedragen geïndexeerd. Het voordeel van de uitgaven die je in 2009 doet, recupereer je via de belastingaangifte die je in 2010 indient.

1. Spaar voor uw pensioen

Met stortingen tot 870 euro in een pensioenspaarverzekering of –fonds kan je een extra pensioenkapitaal opbouwen. Je kan deze uitgaven evenwel niet combineren met het verkrijgen van werkgeversaandelen. Voor werkgeversaandelen geldt een maximaal bedrag van 690 euro.

2. Neem hulp in huis

Huishoudelijke hulp en klusjes bij jou thuis kan je betalen met PWA- of dienstencheques. Je kan maximaal 2.510 euro aan diensten- én PWA-cheques fiscaal benutten.

3. Bespaar energie

Tal van investeringen in energiebesparende maatregelen worden beloond met een fiscaal voordeel. Dat is onder andere het geval voor de vervanging en het onderhoud van je stookketel, de installatie van waterverwarming op zonne-energie, zonnecelpanelen, dubbele beglazing en dakisolatie. Voor die investeringen krijg je een belastingvermindering van 40 procent van het factuurbedrag, met een maximum van 2.770 euro per woning. Voor investeringen in zonne-energie wordt het grensbedrag met 830 euro verhoogd.

4. Leef passief

Een passiefhuis is een zeer goed geïsoleerde woning die bij normale weersomstandigheden voldoende warm blijft door zonlicht en warmterecuperatie. Bouw of verbou je een bestaande woning tot een passiefhuis, dan heb je recht op een belastingvermindering van 830 euro per woning. Die krijg je bovenop de fiscale voordelen voor andere energiebesparende maatregelen en dat 10 jaar lang.

5. Leen voor je woonst

Aan de hypothecaire lening voor je eigen en enige woning zijn fiscale voordelen gekoppeld. In het vakjargon wordt van de woonbonus gesproken. Voor inkomstenjaar 2009 is het basisbedrag voor de aftrek vastgelegd op 2.080 euro. Tijdens de eerste 10 jaar is er een verhoging van 690 euro. Heb je minimum 3 kinderen ten laste dan krijg je de eerste 10 jaar een extra verhoging met 70 euro.

6. Zorg voor beveiliging

Beveilig je je privé-woning tegen inbraak of brand, dan word je beloond met een belastingvermindering. Die is dit jaar fors opgetrokken tot 690 euro per woning.

7. Overweeg een levensverzekering

Heb je geen of slechts een beperkte hypothecaire lening, dan kan je je belastingaangifte optimaliseren met een levensverzekering. In 2009 kan je tot 2.080 euro aan premies aftrekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud