netto

Boekhouders overstelpt door belastingplichtigen

Het vervolledigen van de belastingaangifte baarde nog nooit zo'n zorgen. ©Photo News

Boekhouders en accountants verwachten de komende weken een toevloed aan vragen van belastingplichtigen. 'Nooit eerder baarde het invullen van de aangifte zoveel zorgen', zegt Bart Van Coile de ondervoorzitter van het Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten (IAB). Ook de boekhouders verwachten een rush.

Nog nooit kregen boekhouders en accountants zoveel vragen over het invullen van de belastingaangifte. 'Het vervolledigen van die aangifte baart een enorme bezorgdheid. Zelfs mensen die eerder geen klant waren, kloppen nu bij ons aan. En we zijn nog maar begonnen. Ik houd mijn hart vast tegen het einde van de maand', zegt Bart Van Coile, de ondervoorzitter van het Instituut van Accountants en Belastingconsulenten (IAB).

Wie zijn aangifte op papier wil doen, heeft nog tot eind deze maand de tijd. Wie zijn aangifte langs elektronische weg vervolledigt, heeft tijd tot 15 juli.

'Ik vrees daarom dat de grote rush nog moet komen', zegt Mirjam Vermaut, de voorzitter van het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten ( BIBF). Ook zij verwacht dat de komende weken hectisch zullen verlopen. 'Het bestaande cliënteel maakt sneller dan andere jaren een afspraak. Onze klanten zijn er bepaald niet gerust op', stelt Vermaut.

Daarnaast verwachten ook de boekhouders een toestroom van particulieren die anders geen beroep op hen doen. 'Mensen die hun aangifte tot nu zelf deden, onder wie veel intellectuelen, wenden zich nu tot ons. Het betreft vooral particulieren met een tweede verblijf of mensen met rekeningen in het buitenland. Zij verwachten van de boekhouders een bevestiging dat de aangifte correct gebeurt', aldus nog de voorzitter van het BIBF.

Vermaut verwacht niet dat dit zal resulteren in veel nieuwe klanten. 'We worden nu vooral geconfronteerd met particulieren die een boekhouder eenmalig consulteren om hen te ondersteunen.'

De grote boosdoener voor de toegenomen complexiteit is volgens Vermaut de woonfiscaliteit, meer in het bijzonder de manier waarop de belastingplichtigen hun woningkredieten moeten aangeven.

De fiscus liet al weten dat hij zich soepel zal opstellen en eventuele vergissingen door de vingers zal zien. 'Maar van boekhouders mag verwacht worden dat ze alles correct invullen', zegt Vermaut. Ook voor de boekhouders is dat bepaald geen lachertje. 'Elk jaar volgen we opleidingen. Elk jaar verandert er wel iets in de belastingaangifte. Maar dit jaar was die bijkomende vorming, een toelichting door specialisten, echt nodig. Ook wij kunnen ons niet meer louter en alleen baseren op onze kennis van de voorgaande jaren of op wat we hier en daar lezen', besluit de voorzitter van het BIBF.

Belastingplichtigen kunnen ook aankloppen bij de fiscus met hun vragen. Nog tot 30 juni organiseert de belastingadministratie diverse invulsessies in samenwerking met de gemeenten. Er zijn ook invuldagen in 15 commerciële centra. Zo kunt u op 13 juni nog terecht in Shopping 1 Genk en op 20 juni in Wijnegem Shopping. Ook in het lokale belastingkantoor kunt u terecht om uw belastingaangifte door een ambtenaar te laten invullen.  Met telefonische vragen kunt terecht op het contactcenter van Financiën 0257 257 57.

De lange wachtrijen voor de lokale belastingkantoren zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. 'Die rijen worden vaak ook bevolkt door mensen die al een voorstel van vereenvoudigde aangifte hebben ontvangen. Die dossiers zijn snel afgehandeld', zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën. Of er dit jaar meer belastingplichtigen dan de voorgaande jaren bij de fiscus gaan aankloppen, kan nog niet met harde cijfers worden gestaafd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie