Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Elektronische belastingaangifte wordt eenvoudiger

Voortaan kunt u in Tax-on-web in één scherm de aangifte doorlopen, zonder door de verschillende vakken te moeten gaan.
Het aantal codes op de belastingaangifte stijgt met 75 tot een totaal van 885. ©BELGA

Vanaf vandaag kunt u uw belastingaangifte elektronisch via Tax-on-web invullen. Die aangifte telt andermaal meer codes, maar de fiscus tracht het gebruiksgemak voor uw jaarlijkse plicht te verhogen.

Op de jaarlijkse persconferentie met de voorstelling van het aangifteformulier maakte minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de vergelijking met een auto: 'De fiscaliteit onder de motorkap is zeer complex, maar we streven ernaar het dashboard voor de besturing eenvoudiger te maken.'

Centraal fiscaal dossier

De onthaalpagina van Tax-on-web verdwijnt en u wordt automatisch doorverwezen naar www.myminfin.be, de centrale uitvalsbasis voor al uw fiscale dossiers.

In Tax-on-web hoeft u voortaan niet meer de verschillende vakken te doorlopen, maar gaat u in één scherm door de aangifte. Een recordaantal van 320 codes is vooraf ingevuld.

'70 procent van de gebruikers van Tax-on-web kunnen zo in enkele klikken door de aangifte', aldus de fiscus. '30 procent gebruikt alleen de vooraf ingevulde gegevens. Nog eens 40 procent gebruikt de vooraf ingevulde gegevens en de codes uit de aangifte van vorig jaar.'

Leningen

Het meest complexe deel van de belastingaangifte is zonder twijfel dat van de leningen. De zoektocht naar uw fiscale attesten voor uw hypothecaire leningen en levensverzekeringen moet tot het verleden behoren: u kunt ze raadplegen via MyMinfin.

Voor wie leende vanaf 2015 of een premie voor een levensverzekering betaalde, helpt een wizard de bedragen naast de juiste codes in te vullen. Wel is de fiscus zich bewust van de beperkingen: 'Het is mogelijk dat u de wizard niet kan gebruiken omdat u zich in een specifieke situatie bevindt.'

Voor herfinancieringsleningen zal die wizard pas eind mei beschikbaar zijn.

885 codes

Eerder was al bekend dat de belastingaangifte 75 codes meer bevat, wat het totale aantal codes op 885 brengt. Dat hoge aantal staat in schril contrast met wat de gemiddelde belastingplichtige nodig heeft. Voor bijna de helft volstaan 10 codes of minder, in 82 procent van de aangiftes worden minder dan 20 codes ingevuld.

Indieningsdata

13 juli
De uiterste indieningsdatum voor een belastingaangifte via Tax-on-web is 13 juli.

Een papieren aangifte moet u dit jaar ten laatste op 29 juni met de post versturen naar het scanningscentrum van Gent of Namen. De bruine enveloppes worden tussen 2 en 23 mei verstuurd.

Voor een elektronische aangifte via Tax-on-web krijgt meer tijd, tot 13 juli.

Van 2 mei tot 22 mei zal de fiscus ruim 2 miljoen voorstellen van vereenvoudigde aangifte versturen. Op die brief vindt u een overzicht van de gegevens waarover de fiscus beschikt en een berekening van de te betalen of terug te krijgen belastingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud