netto

Fiscus controleert sneller of u voldoende registratierechten of erfbelasting betaalde

Minister Tommelein wil met de kortere controletermijn meer rechtszekerheid geven. ©Photo News

De controletermijn wordt van vijf naar twee jaar ingekort.

Als u een woning koopt of erft, betaalt u registratierechten of erfbelasting op de prijs of de verkoopwaarde. De Vlaamse Belastingdienst heeft vijf jaar de tijd om te controleren of u een correct bedrag aan belastingen betaald hebt en zo nodig een navordering te sturen.

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de woning nadien doorverkocht wordt voor een veel hoger bedrag. De belastingdienst kan dan op basis van vergelijkingen met gelijkaardig onroerend goed onderzoeken of de koper of erfgenaam de woning niet té goedkoop verworven heeft. Als dat het geval is, kan de fiscus wat er te weinig betaald is aan koop- of erfbelasting navorderen.

In de praktijk streeft de Vlaamse Belastingdienst al naar een afhandeling van ‘tekortschattingen’ binnen de twee jaar, maar in de wet stond nog een termijn van vijf jaar. Door een aanpassing van Vlaamse Codex Fiscaliteit wordt de wettelijke controletermijn ingekort tot twee jaar.

‘Met deze aanpassing creëren we rechtszekerheid’, zegt Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein (Open VLD). ‘Het is maar eerlijk dat iedereen op dezelfde, correcte manier belastingen betaalt en dat de fiscus dat controleert. Maar de burger moet binnen een redelijke termijn weten waar hij/zij staat, zodat niemand vijf jaar na datum plots voor verrassingen komt te staan.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect