Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Fiscus vindt 185 miljoen euro extra bij belastingcontroles

Vorig jaar kregen 6.000 belastingplichtigen een controle of vraag om inlichtingen in het kader van de acties die de fiscus elk jaar aankondigt. Daardoor kon 185 miljoen euro die aanvankelijk niet werd aangegeven, toch belast worden.
Advertentie
©Photo News

Sinds enkele jaren meldt de fiscus in april proactief welke particulieren en bedrijven dat jaar een hoger risico lopen op een controle of een vraag om inlichtingen. De bedoeling van die aankondigingspolitiek is in eerst instantie iedereen aan te sporen zijn fiscale verplichtingen correct na te komen.

Vorig jaar werden 6.040 belastingplichtigen gecontroleerd: 3.640 particulieren en 2.400 vennootschappen, vernam de redactie bij de FOD Financiën. De aangiftes voor de inkomsten uit 2013, 2014 en 2015 werden onder de loep genomen.

In gemiddeld 3 op de 10 gevallen leidde dat tot een aanpassing van de aangifte, samen goed voor een extra bedrag van 185 miljoen euro belastbare inkomsten.

Privé-uitgaven zelfstandigen

Het grootste deel daarvan, 75 miljoen euro, betreft privé-uitgaven van zelfstandigen betaald door de vennootschap zonder dat daarvoor de nodige fiches werden opgemaakt. 473 zelfstandigen en hun vennootschap werden gecontroleerd, 80 daarvan moesten hun belastingaangifte bijsturen.

In 2011 besliste de fiscus een nultolerantie in te voeren voor het niet correct aangeven van privé-inkomsten. Sindsdien kan hij elk jaar minder en minder zelfstandigen daar op betrappen. In 2010 ging het nog om 2.600 zelfstandigen en in 2012 nog om 1.680 zelfstandigen. In vergelijking met het totale aantal is het aantal betrapte zelfstandigen marginaal. België telt ruim een miljoen zelfstandigen.

Buitenlandse inkomsten

De particulieren die gecontroleerd werden, hadden aangegeven dat ze recht hebben op een belastingvermindering voor wedden of pensioenen van buitenlandse oorsprong.

Liquidatiebonus

Bij de gecontroleerde vennootschappen werd bij 1.500 van hen nagegaan of zij alle fiscale heffingen in het kader van hun vereffening wel juist hebben aangegeven. De FOD Financiën heeft namelijk vastgesteld dat de stijging van de liquidatiebonus van 10 naar 25 procent sinds oktober 2014 het aantal vereffeningen heeft gestimuleerd.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud