Frans vakantiehuis minder zwaar belast

©Emile Garcin Properties

De Belgische fiscus gaat de eigenaars van niet verhuurde vakantieverblijven in Frankrijk minder zwaar belasten. Tot nu toe baseerde de fiscus zijn aanslag op een fictieve ‘huurwaarde’. Maar in een rondzendbrief heeft hij laten weten voortaan de ‘valeur locative brute’ als uitgangspunt te nemen. ‘Voor de meeste eigenaars van een Frans vakantiehuis leidt dat tot een voordeliger belastingfactuur’, voorspellen Wim Vermeulen en Michael Joosen, specialisten vastgoedfiscaliteit bij het advocatenkantoor Cazimir (zie ook het voorbeeld onderaan).

Hoeveel Belgische belastingen betaalt een eigenaar met een pensioen van 35.000 euro en een tweede verblijf in Frankrijk? Als het tweede verblijf belast wordt op basis van de ‘huurwaarde’ die de fiscus op 16.500 euro schat: 6.045 euro. Als het tweede verblijf belast wordt op basis van de ‘valeur locative brute’ die 1.245 euro bedraagt: 3.550 euro.

Met de rondzendbrief reageert de fiscus eindelijk op een arrest van het Europees Hof van Justitie dat al dateert van 2014. Dat Hof oordeelde dat België de eigenaars van een buitenlands tweede verblijf discrimineert in vergelijking met de eigenaars van een Belgisch tweede verblijf. Die worden belast op basis van het Kadastrale Inkomen (KI). Maar omdat de KI’s sinds 1975 niet meer geactualiseerd werden, liggen die meestal veel lager dan de ‘huurwaarde’ waarop buitenlandse tweede verblijven tot nu toe belast werden.

‘Toch zijn met deze rondzendbrief niet alle problemen van de baan’, merkt Vermeulen op. ‘De fiscus verduidelijkt enkel hoe hij het begrip huurwaarde invult voor Franse tweede verblijven. Voor vakantiewoningen in andere Europese landen blijft de discriminatie bestaan zolang de Belgische wetgever niet ingrijpt.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect