netto

Hervorming erfbelasting definitief goedgekeurd

De Vlaamse regering heeft de hervorming van de erfbelasting van minister Tommelein definitief goedgekeurd. ©Photo News

De Vlaamse regering heeft definitief het licht op groen gezet voor de hervorming van de erfbelasting. De nieuwe regeling kan in principe ingaan op 1 september, wanneer ook het nieuwe erfrecht in werking treedt.

De Vlaamse regering bereikte eind februari een akkoord over de hervorming van de erfbelastingtarieven. Die dalen in veel gevallen. Vandaag werd het ontwerpdecreet na een positief advies van de Raad van State definitief goedgekeurd, waardoor het nu naar het parlement kan.

'Daarmee zit de hervorming perfect op schema om de nieuwe tarieven te doen ingaan op 1 september', zo laat Vlaams minister van Financiƫn Bart Tommelein (Open Vld) weten. Die datum is niet toevallig. Op 1 september gaan immers de nieuwe federale regels van het erfrecht in. Die bepalen wie wat erft. Hoeveel belastingen u op een erfenis betaalt, wordt door Vlaanderen bepaald.

Hoogste tarief

Ter herinnering: vanaf 1 september wordt de hoogste schijf van 65 procent, voor wie erft in de zijlijn, afgeschaft. Het hoogste tarief wordt 55 procent. Daarnaast komt er een nieuw, lager tarief van 25 procent voor erfenissen tot 35.000 euro. De langstlevende partner krigjt naast een vrijstelling op de gezinswoning ook een vrijstelling op de eerste 50.000 euro aan roerende goederen, zoals geld en beleggingen.

De financiering van de hervorming dreigt evenwel moeilijk te worden, omdat de Vlaamse fiscale amnestie voorlopig minder opbrengt dan verwacht, maar Tommelein maakt zich daar geen zorgen over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content