Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe de belasting op dividenden recupereren?

Een eerste schijf van dividenden is vanaf 2018 vrijgesteld van roerende voorheffing. Hoe werkt het nieuw fiscaal voordeel in de praktijk?
©BELGA

De federale regering heeft in het kader van het Zomerakkoord beslist het spaargeld te activeren. Ze wil met een aanpassing van de fiscale wetgeving een deel van de meer dan 250 miljard euro op spaarboekjes kanaliseren naar beleggingen in aandelen. Die maatregel heeft als doel de bedrijfsinvesteringen en jobcreatie te stimuleren.

Wat verandert er?

De fiscale vrijstelling van de rente op gereglementeerde spaarboekjes daalt vanaf 2018 van 1.880 euro naar 940 euro. Als compensatie is een eerste schijf van 627 euro aan dividenden per belastingplichtige voortaan vrijgesteld van roerende voorheffing. Aangezien de roerende voorheffing 30 procent bedraagt, zult u tot 188,1 euro minder roerende voorheffing betalen.

Advertentie

Welke dividenden zijn vrijgesteld?

De vrijstelling geldt voor inwoners en niet-inwoners. Ze is van toepassing op alle dividenden, zowel van Belgische of buitenlandse bedrijven. Maar de vrijstelling geldt niet voor dividenden van beleggingsfondsen of juridische constructies, omdat de regering rechtstreekse investeringen in bedrijven wil stimuleren.

De vrijstelling van roerende voorheffing op dividenden kadert in de activering van het spaargeld. Een eis van vice-premier Alexander De Croo (Open VLD). ©BELGA

Naar verluidt hebben de banken flink wat gelobbyd om ook dividenden van fondsen vrij te stellen. De al bestaande vrijstellingen voor dividenden van coöperatieve vennootschappen en vennootschappen met een sociale doelstelling worden geïntegreerd in de nieuwe algemene vrijstelling. De vrijstelling van de eerste schijf van intresten uitgekeerd door vennootschappen met een sociale doelstelling blijft bestaan.

Wat zijn de gevolgen voor coöperanten?

De beslissing van de regering betekent dat het extra fiscaal voordeel voor vennoten van coöperatieve vennootschappen kleiner is dan voor andere beleggers. Dividenden van coöperatieve vennootschappen zijn nu al vrijgesteld tot 190 euro. Als u dat fiscaal voordeel al volledig benut, stijgt de vrijstelling slechts met 437 euro (627 euro min 190 euro).

Wat zijn de belangrijkste coöperatieve vennootschappen?

Belangrijke erkende coöperatieve vennootschapen zijn Cera (aandeelhouder van KBC), CrelanCo (aandeelhouder van Crelan) en Argen-Co (aandeelhouder van Argenta). Andere bekende coöperatieve vennootschappen zijn Ecopower (producent groene energie) en de ontwikkelingsfondsen Incofin, Alterfin en BRS.

Hoe kunt u de roerende voorheffing recupereren?

De banken blijven net als nu de roerende voorheffing inhouden. Om de vrijstelling op dividenden van 2018 te genieten, zult u in het voorjaar van 2019 op de belastingaangifte de vrijstelling moeten aanvragen. U zult de te veel betaalde roerende voorheffing dus op zijn vroegst in de tweede helft van 2019 recupereren. U kunt de vrijstelling ook inroepen voor buitenlandse inkomsten waarvoor geen roerende voorheffing is ingehouden. In dat geval zult u die inkomsten niet moeten aangeven.

U kunt zelf bepalen voor welke inkomsten u de vrijstelling aanvraagt. U zult die aanvraag moeten kunnen staven met bewijzen die u ter beschikking houdt van de fiscale administratie. Een Koninklijk Besluit zal bepalen welke documenten u moet bijhouden.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.