netto

Opcentiemen stijgen in 4/10 gemeenten

Twee Vlaamse gemeentes rekenen geen opcentiemen aan. Daarbuiten gaat het tarief tot 9 procent.

De fiscale druk op gemeentelijk niveau neemt nog verder toe. Dat blijkt uit cijfers die in het Staatsblad verschenen zijn. Het overzicht van de gemeentelijke opcentiemen tussen 2001 en 2007 leert dat bijna de helft van de Vlaamse gemeenten hun burgers zwaarder belast.

(netto) - De gemeentelijke opcentiemen op de personenbelastingen schommelden vorig jaar in Vlaanderen tussen de 0 en de 9 procent. Van de vier gemeentes met de hoogste aanslagvoet liggen er twee in Limburg, Riemst en Kortessem. Ook het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge en het West-Vlaamse Mesen kozen vorig jaar voor 9 procent opcentiemen. De kustgemeentes Knokke-Heist en Koksijde rekenden naar goede gewoonte geen opcentiemen aan.

Opvallend is vooral de forse stijging van de lokale belastingen tussen 2001 en 2007. Van de 308 Vlaamse gemeentes koos een kleine helft (149) ervoor de opcentiemen ongewijzigd te laten. Slechts 30 gemeenten verlaagden de taksen, 128 lokale besturen trokken ze op. Het kleine Herstappe voerde in 2002 voor het eerst 2 procent opcentiemen in, na jaren voor een nultarief gekozen te hebben.

Plus 33 procent

De grootste stijging valt op te tekenen in Aarschot, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Vilvoorde. De opcentiemen stegen er tussen 2001 en 2007 met 33 procent, telkens van 6 naar 8 procent. Gemeenten die hun tarieven optrokken deden dat met gemiddeld 14 procent.

De kortingen zien er een stuk bescheidener uit. De grootste daling werd opgetekend in De Haan en Nieuwpoort, waar het tarief daalde van 6 naar 5 procent.

Stijgingen in Brussel blijven beperkt

In het Brussels Gewest trokken slechts 2 van de 19 gemeenten hun taksen op: Jette van 6,5 naar 7,5 procent en Evere van 6 naar 6,7 procent. Vier gemeentes verlaagden de opcentiemen, met de grootste daling in Schaarbeek (van 7,5 naar 6,5 procent). De goedkoopste Brusselse gemeentes zijn Oudergem, Brussel, Ukkel, Sint-Lambrecht-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe met telkens 6 procent. Jette, Etterbeek en Elsene heffen 7,5 procent en zijn daarmee het duurst.

En in jouw gemeente?

Raadpleeg hier de lijst met de opcentiemen per gemeente tussen 2001 en 2007 (pdf-bestand).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content