Netto Het antwoord op al uw geldvragen

‘Taxshift levert tot 12 procent extra loon op'

De taxshift levert een werknemer met een brutomaandloon van 2.000 euro na vier jaar 12 procent extra nettoloon op. Dat blijkt uit berekeningen van de hr-dienstverlener SD Worx.
©Wouter Van Vooren

In 2015 besliste de federale regeling een aantal belastingen te verschuiven om de druk op inkomen uit arbeid te verminderen. De zogenaamde taxshift ging van start met een eerste reeks maatregelen in januari 2016, gevolg door een tweede fase in 2018. Op 1 januari 2019 volgen de laatste aanpassingen aan de fiscaliteit op arbeid.

De verschillende ingrepen leveren volgens berekeningen van SD Worx voor alle inkomstenniveaus meer nettoloon op. ‘Om een exacter beeld te krijgen van de impact van de taxshift hebben we bij de berekeningen indexaanpassingen of loonsverhogingen niet meegeteld’, verduidelijkt Kristiaan Andries van SD Worx.

Ook voor de hogere lonen ging het nettoplaatje erop vooruit.
kristiaan andries
expert sd worx

De grootste winst zit bij de laagste lonen. Een werknemer die gehuwd is met een werkende partner en geen kinderen ten laste heeft, houdt van zijn brutomaandloon van 2.000 euro op 1 januari 2019 1.612 euro over. Dat is 11,66 procent meer dan op 1 januari 2015.

Voor een brutoloon van 3.500 euro betekent de taxshift een winst voor het nettoloon van 6,5 procent. In procenten uitgedrukt lijkt het effect minder, maar in absolute bedragen levert dat toch nog altijd 131 euro per maand op.

‘Ook voor de hogere lonen ging het nettoplaatje erop vooruit. De stijging bedraagt ongeveer 125 euro of bijna 5 procent voor een loon van 5.000 euro’, zegt Andries.

Totale impact

SD Worx maakte de loonberekeningen op basis van de nieuwe sleutelformule die de fiscus zopas vrijgaf voor de berekening van het nettoloon over het jaar 2019. Dat was het laatste puzzelstuk om de totale impact van de taxshift voor de jongste vier jaar te berekenen.

Door de taxshift is onder andere het belastingtarief van 30 procent verdwenen, waardoor een groter deel van het inkomen tegen 25 procent wordt belast. De schijf van het belastingtarief van 40 procent is verbreed ten koste van het hogere tarief van 45 procent. Tot slot stijgt ook de inkomensgrens onder dewelke men van de verhoogde belastingvrije som kan genieten. Daardoor krijgen meer personen recht op dat fiscaal voordeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud