Alle eigenaars van vastgoed op Belgische bodem krijgen elk jaar een aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing in de brievenbus. Die belasting wordt berekend op het geïndexeerde kadastraal inkomen (ki).
‘Geïndexeerd’ omdat een algemene herschatting van de kadastraal inkomen uitblijft. Sinds 1991 wordt daarom het kadastraal inkomen vermenigvuldigd met een de coëfficiënt die elk jaar wordt vastgelegd op basis van de indexcijfers.
Voor aanslagjaar 2018 bedraagt die coëfficiënt 1,7863, tegenover 1,7491 voor 2017. Dat is goed voor een stijging van de onroerende voorheffing met 2,1 procent.
Drie delen
De onroerende voorheffing bestaat uit drie delen: een basisheffing van 2,5 procent (1,6 procent voor sociale huisvesting) voor het Vlaams Gewest en daarbovenop opcentiemen voor de provincie en voor de gemeente. Het tarief verschilt daardoor van plaats tot plaats.
Afhankelijk van de aard van het gebouw (bescheiden woning, energiezuinige woning, …) of uw gezinssituatie (inwonende kinderen, personen met een handicap, …) is een korting mogelijk.