Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Vlaanderen snoeit fors in nieuwe woonbonus

De Vlaamse regering-Bourgeois zet het mes in de woonbonus. Gezinnen met plannen om een gezinswoning te kopen en die pas een lening na het eind van dit jaar sluiten, worden getroffen.
Vlaams minister-president Geert Bourgeois, geflankeerd door Kris Peeters (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) ©BELGA

'De hervorming van de woonbonus betekent voor heel wat koppels een verlies van 1.300 euro per jaar en dat gedurende de hele looptijd van de lening’, zegt Jef Wellens, fiscalist bij Kluwer. 'Alle belastingplichtigen met een belastbaar inkomen van 20.600 euro of meer gaan erop achteruit.'

De woonbonus was een van de pijnlijkste punten bij de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Vooraf stond al vast dat het behoud van de regeling in de huidige vorm onbetaalbaar zou zijn. Terwijl in aanslagjaar 2010 voor 1,99 miljard euro aan intresten en kapitaalaflossingen fiscaal werden ingebracht, was dat cijfer in aanslagjaar 2012 al opgelopen tot 2,88 miljard euro.

Een afschaffing van de ene dag op de andere was onhaalbaar en aan de bestaande regelingen kan niet zomaar worden getornd zonder duizenden gezinnen in de financiële problemen te storten. De aanpak van de bestaande woonbonussen blijft beperkt tot de schrapping van de aanpassing aan de index gedurende twee jaar.

Belastingplichtigen met een inkomen van meer dan 20.600 euro verliezen
Jef Wellens,
Fiscalist Kluwer

In de bestaande regeling kan maximaal 3.040 euro per jaar per persoon worden afgetrokken. Maar voor contracten gesloten vanaf 1 januari 2015 daalt dat bedrag naar 2.280 euro per jaar. Na tien jaar valt het vervolgens terug tot 1.520 euro per jaar.

Daarnaast wordt het belastingregime van die uitgaven gewijzigd. Voor de lopende leningen hangt het voordeel af van het inkomen en kan het oplopen tot 50 procent. Voor de nieuwe contracten vanaf 2015 wordt dat een vast percentage van 40 procent. ‘Rekening houdend met de gemeentebelasting heeft een koppel vandaag een voordeel van maximaal 3.250 euro per jaar’, zegt Jef Wellens. ‘Voor contracten vanaf 1 januari 2015 valt het maximale voordeel terug tot 1.950 euro, of een verlies van 1.300 euro per jaar.’

Wie koopplannen heeft en van de bestaande fiscale regeling wil genieten, zal haast moeten maken. ‘De datum van de hypotheekakte bepaalt het fiscale regime. De akte moet nog voor het einde van het jaar bij de notaris verleden worden’, zegt Wellens.

Ook nieuw is dat voor eenzelfde pand maximaal twee keer gebruik kan worden gemaakt van de woonbonus. Dat maakt dat het niet langer mogelijk is dat ouders bijvoorbeeld samen met hun kind lenen voor eenzelfde woning.

De onderhandelaars van wat de centrumrechtse regering-Bourgeois moet worden, benadrukten gisteren dat met die aanpassingen niets wordt afgenomen, maar dat het voordeel niet groeit. Naast de woonbonus kondigde de toekomstige regering-Bourgeois nog andere besparingsmaatregelen aan.

 

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud