netto

Weyts wil meer pendelaars op de fiets met hogere vergoeding

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil meer pendelaars op de fiets krijgen. ©Kristof Vadino

De Vlaamse minister van Mobiliteit maakt 2,2 miljoen euro vrij om meer pendelaars op de fiets te krijgen. Het geld wordt onder meer gebruikt om hogere fietsvergoedingen te financieren.

Wie met de fiets komt werken, kan daar een vergoeding van zijn werkgever voor krijgen. Die is tot 23 cent per getrapte kilometer vrijgesteld van belastingen en RSZ. Volgens Ben Weyts (N-VA) willen veel werkgevers hun werknemers met een hoger bedrag belonen. Fiscaal is dat minder interessant, want het deel boven 23 cent per kilometer wordt belast en moet worden aangeven in de belastingaangifte.

23
Fiets
Als een werkgever een vergoeding per effectief getrapte kilometer betaalt, is die tot 23 cent per kilometer vrijgesteld.

Weyts wil werkgevers en werknemers tegemoetkomen door met Vlaamse steun een deel van de extra vergoeding bij te passen. Vlaanderen neemt de helft van het bedrag boven op de vrijgestelde vergoeding voor zijn rekening. Als iemand 30 cent per getrapte kilometer krijgt, 7 cent meer dan het vrijgestelde bedrag, dan betaalt Vlaanderen 3,5 cent.

Daarnaast mikt Weyts ook op duizenden extra bedrijfsfietsen. 'Elke bedrijfsfiets is een auto minder in de dagelijkse file', klinkt het.

Oplaadpunten

De 2,2 miljoen euro wordt vrijgemaakt via het Pendelfonds. Dat werd in 2007 opgericht om bedrijven te subsidiĆ«ren die hun werknemers stimuleren om niet met de auto naar het werk te komen. 

In het verleden steunde het Pendelfonds de aanleg van een carpoolparking of de aankoop van elektrische scooters. Die actie wordt nu exclusief toegespitst op initiatieven die de fiets als vervoermiddel promoten, zoals de aankoop van bedrijfsfietsen. Het kan om gewone fietsen, plooifietsen of speedpedelecs gaan. Ook investeringen in fietsenstallingen en oplaadpunten voor elektrische fietsen worden ondersteund.

Project indienen

Bedrijven kunnen tot 10 augustus 2018 laten weten voor welk initiatief ze graag steun - maximaal 200.000 euro - krijgen. Het project moet voor 10 november worden ingediend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect