Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Aantal papieren belastingaangiftes halveert

De fiscus gaat dit jaar 330.000 minder papieren belastingaangiftes versturen. Ook het voorstel van vereenvoudigde aangifte zal elektronisch beschikbaar zijn.
De papieren belastingaangifte wordt steeds zeldzamer. ©Photo News

Een elektronische belastingaangifte via Tax-on-web kan vanaf vandaag en moet uiterlijk op 11 juli ingediend zijn, een papieren aangifte moet al op 28 juni bij de fiscus zijn. Dat kondigde minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) aan op de jaarlijkse persconferentie over de nieuwe belastingaangifte.

11 juli
Tax-on-web
De uiterste indieningsdatum voor uw digitale belastingaangifte is 11 juli.

Maar de fiscus heeft de ambitie om op termijn van een belastingaangifte op papier de uitzondering maken. Wie vorig jaar zijn aangifte via Tax-on-web heeft ingediend, zal geen papieren aangifteformulier meer krijgen. Goed voor 330.000 minder verzendingen en een kostenbesparing van 316.800 euro. Wie nog een papieren document wil, moet dat telefonisch aanvragen.

Vooraf ingevuld

Ook de voorstellen van vereenvoudigde aangifte worden elektronisch opgesteld. Vorig jaar kregen meer dan 3 miljoen mensen zo’n vooraf ingevulde aangifte, daar komen er dit jaar nog eens 200.000 bij. Het document kan vanaf de start van Tax-on-web daar geconsulteerd worden. De fiscus verstuurt alleen een papieren exemplaar als blijkt dat de elektronische versie in Tax-on-web niet werd geraadpleegd.

Wie vorig jaar zijn belastingaangifte via Tax-on-web heeft ingediend, zal geen papieren aangifteformulier meer toegestuurd krijgen. Wie het toch wil, zal het telefonisch moeten aanvragen.

Als dat voorstel van vereenvoudigde aangifte correct is, hoeft men niets te doen. Vorig jaar ging 88 procent van de belastingplichtigen zonder meer akkoord

Effectentaks

Maar dit jaar zullen meer belastingplichtigen een correctie moeten maken. Dat is een gevolg van enerzijds de effectentaks en anderzijds de nieuwe vrijstelling van dividenden.

Hebt u een vraag over uw belastingaangifte?

Stuur ze nu door en u krijgt op 28 mei (tussen 18.00 en 21.00) gratis een antwoord van een specialist van PwC Tax Consultants via de telefoon.

Om de effectentaks correct te kunnen innen, moet iedereen die meer dan één effectenrekening heeft dat melden in zijn aangifte. Zelfs al gaat het om een slapende effectenrekening. En de nieuwe vrijstelling van dividenden moet expliciet gevraagd hebben.

Op het antwoordformulier dat bij een voorstel van vereenvoudigde aangifte steekt, zijn aparte velden voor die twee aanpassingen voorzien.

MyMinfin

Een andere nieuwigheid is dat u de status van uw belastingaangifte online kunt opvolgen via MyMinfin en onmiddellijk weet wat u moet of kunt doen. Wie belastingen moet bijbetalen, zal dat voortaan ook via de onlinemodule kunnen doen.

Om de effectentaks correct te kunnen innen, moet iedereen die meer dan één effectenrekening heeft dat melden in zijn belastingaangifte.

Voorts gaat de fiscus ook informeren via eBox, de elektronische brievenbus van de overheid. Het zal niet meer mogelijk zijn om het aanslagbiljet (voor aanslagjaar 2019) via Zoomit te ontvangen.

Nieuwe codes

Het was al langer bekend dat de belastingaangifte meer codes bevat: 25 nieuwe codes doen hun intrede, tegenover 16 codes die verdwenen zijn. Een Vlaamse belastingaangifte telt 829 codes, een Waalse 833 en een Brusselse 814.

De meeste nieuwe codes slaan op nieuwe belastingvoordelen: voor aanvullende pensioenopbouw voor zelfstandigen, de aankoop van aandelen van groeibedrijven, een adoptieprocedure en minderwaarden geleden op een private privak.

Sensibilisering over buitenlandse rekeningen

Morgen verstuurt de fiscus een brief naar zo’n 200.000 belastingplichtigen die in 2017 een buitenlandse rekening hadden aangegeven, maar niet in hun belastingaangifte van vorig jaar. Bedoeling is te wijzen op de verplichting om buitenlandse rekening te melden en niet dezelfde fout te maken in de volgende belastingaangifte. De fiscus zou voor het niet aangeven van de buitenlandse rekening een boete van 50 tot 1.250 euro kunnen opleggen, maar doet dat niet.

Die tolerantie is er niet voor de eventuele inkomsten van de rekening.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud