Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Acht uitgaven om volgend jaar minder belastingen te betalen

Wie zijn belastingfactuur van volgend jaar tot een minimum wil beperken, heeft nog slechts enkele weken om daar werk van te maken. Welke uitgaven kunt u dit jaar nog doen om in 2013 minder belastingen te betalen?
Vanaf 1 januari stijgt de prijs van een dienstencheque tot 8,50 euro. Daarom doet u er goed aan nu nog een voorraad cheques in te slaan.

Het duurt nog meer dan zes maanden vooraleer u uw volgende belastingaangifte moet indienen en op zoek moet naar bonnetjes, attesten en facturen. Een klus waar de meeste mensen liever niet te veel aan denken. Toch staat u er beter nu al eens bij stil. Want voor tal van uitgaven krijgt u een belastingvoordeel. Als u dat voordeel wil inbrengen bij de volgende belastingaangifte, moet u die uitgaven nog voor het einde van het jaar hebben betaald. De fiscus kijkt enkel naar de betaaldatum en houdt geen rekening met de factuurdatum of de datum waarop de uitgaven betrekking hebben. En de belastingaangifte die u invult voor het aanslagjaar 2013 heeft enkel betrekking op het inkomstenjaar 2012.

Wacht u tot januari om uw facturen te vereffenen? Dan mag u de uitgaven pas opnemen in de belastingaangifte die u in 2014 invult. Dat betekent dat u een jaar langer moet wachten op uw fiscaal voordeel. Daarom een overzicht van enkele uitgaven die u dit jaar nog kunt doen om in 2013 minder belastingen te betalen. Let wel, de regering-Di Rupo heeft gesleuteld aan het voordeel dat sommige uitgaven opleveren.

1. Pensioensparen

Pensioensparen blijft de populairste belastingvermindering. U krijgt het fiscale voordeel voor stortingen op een pensioenspaarrekening of -verzekering. Ook de premies voor een tak23-levensverzekering (een spaarverzekering gekoppeld aan een beleggingsfonds) komen in aanmerking voor een belastingvermindering. Dit jaar genieten betalingen tot 910 euro van het fiscale voordeel. Dat werd teruggebracht tot een vast percentage van 30 procent. Wie het maximumbedrag stort, kan daardoor 273 euro recupereren via zijn belastingaangifte.

Let wel op als u dit jaar aandelen kocht van uw werkgever. Ook die geven recht op een voordeel van 30 procent op een bedrag van maximaal 730 euro. Dat voordeel mag u echter niet combineren met een belastingvermindering voor pensioensparen.

2. Dienstencheques

Vanaf 1 januari stijgt de prijs van een dienstencheque tot 8,50 euro. Daarom doet u er goed aan nu nog een voorraad cheques in te slaan. Dienstencheques die u koopt voor het einde van het jaar kosten 7,50 euro en ze blijven geldig tot 30 april 2013. Door nu al dienstencheques te kopen, kunt u tijdens de eerste maanden van 2013 uw huishoudhulp gebruiken tegen het lagere tarief. Bovendien kunt u de cheques die u dit jaar nog koopt maar pas in 2013 gebruikt, al in mindering brengen in uw belastingaangifte van 2013. Het fiscale voordeel is goed voor 30 procent van uw uitgave en is begrensd tot 2.650 euro. Let wel, dat grensbedrag geldt voor diensten- en PWA-cheques samen.

3. Dakisolatie

De regering-Di Rupo heeft de fiscale voordelen voor energiebesparende maatregelen of energiezuinige woningen gekortwiekt. Als u na 1 januari 2012 energiebesparende investeringen in uw woning deed, krijgt u enkel een belastingvermindering voor de plaatsing van dakisolatie in een woning die al minstens vijf jaar in gebruik is. De belastingvermindering werd gereduceerd tot 30 procent van het factuurbedrag, met een maximum van 2.930 euro per woning. Had u al in 2011 werken gepland, maar de aannemer pas in 2012 betaald? Enkel als u een contract had gesloten voor 28 november 2011, blijft u de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen genieten en dat volgens dezelfde voorwaarden die golden in 2011. U krijgt dan een fiscaal voordeel van 40 procent en dat voor meer types energiebesparende investeringen.

4. Levensverzekering

Hebt u geen of slechts een beperkte hypothecaire lening? Dan kunt u aan langetermijnsparen doen door te storten in een levensverzekeringscontract. Dit jaar kunt u tot 2.200 euro aan stortingen inbrengen in uw belastingaangifte, waarvan u volgend jaar 30 procent kunt recupereren via de belastingaangifte.

5. Schuldsaldoverzekering

Hebt u dit jaar een hypothecaire lening afgesloten voor uw gezinswoning? Als die lening voldoet aan het fiscale voordeel van de woonbonus, dan kunt u voordeel halen uit de aangifte van uw schuldsaldoverzekering. Dat heeft enkel zin als u voor de hypothecaire lening onvoldoende intresten en kapitaalaflossingen hebt afbetaald om voor dit jaar het grensbedrag van de woonbonus te bereiken. Dat plafond bedraagt 2.200 euro, vermeerderd met 730 euro tijdens de eerste tien jaar en nog eens 70 euro extra voor wie drie kinderen ten laste heeft. Er zit wel een addertje onder het gras: eventuele latere uitkeringen worden belast zodra u de premie één keer hebt opgenomen in uw belastingaangifte.

6. Giften

Als u een gift doet aan een goed doel (tenminste als het geld gaat naar een erkende instelling) dan kunt u aanspraak maken op een belastingvermindering tegen een vast tarief van 45 procent. De gift moet minstens 40 euro bedragen.

7. Kinderopvang

Wilt u van sommige voordelen zo snel mogelijk genieten, dan kunt u ze het best nog dit jaar betalen. Neem nu de kosten voor kinderopvang. Tot 11,20 euro per opvangdag per kind mag u opnemen in uw belastingaangifte. Hebt u nog een factuur liggen voor naschoolse opvang of een kindercrèche, dan wacht u beter niet tot begin volgend jaar om de rekening te betalen. Want dan mag u dat bedrag pas bij uw belastingaangifte van 2014 in mindering brengen. Door de factuur zo snel mogelijk te betalen, kunt u die kosten al opnemen in de aangifte van volgend jaar. Voor de betalingen voor kinderopvang krijgt u een belastingvermindering tegen een vast tarief van 45 procent.

8. Brand- en inbraakbeveiliging

Zoekt u nog een verantwoorde uitgave om volgend jaar uw belastingfactuur te verlichten? Dan kunt u nog investeren in brand- of inbraakbeveiliging van uw woning. Denk maar aan de plaatsing van veiligheidssloten, slotbeveiligingssystemen, kierstandhouders, inbraakwerend glas, brandblusapparaten of brandwerende deuren. De belastingvermindering bedraagt 30 procent van de uitgaven met een plafond van 730 euro per woning. Met een investering van 2.434 euro hebt u de maximale belastingvermindering bereikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud