Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Al 155.000 Belgen melden buitenlandse bankrekening

Belastingplichtigen leven de verplichting om gegevens over buitenlandse rekeningen te melden goed na. Bijna 155.000 Belgen hebben die data al bezorgd aan het Centraal Aanspreekpunt (CAP).
Advertentie
©mfn online editor import

Het CAP bevatte bij zijn oprichting in 2014 enkel een overzicht van alle Belgische bankrekeningen. De Belgische banken bezorgen die informatie aan de centrale databank bij de Nationale Bank van België (NBB). Sinds dit jaar wordt de databank uitgebreid met informatie over de zicht-, deposito-, spaar-, effecten- of termijnrekeningen die Belgen in het buitenland aanhouden.

Belastingplichtigen die in 2011, 2012, 2013 en/of 2014 een buitenlandse rekening hadden, moeten die informatie zelf bezorgen aan het CAP. Dat moest ten laatste samen met het indienen van de belastingaangifte, eind juni op papier of midden juli via Tax-on-Web, voor rekeningen die in 2014 nog bestonden. Voor rekeningen die voor 2014 afgesloten werden, moest dat binnen de twee maanden na het ontvangen van een herinneringsbrief die de fiscus begin juni verstuurde.

Brief

De herinneringsbrief veroorzaakte toen veel opschudding. De fiscus verstuurde 210.435 brieven. Maar tussen de geadresseerden zaten ook belastingplichtigen die nooit een rekening in het buitenland hadden gehad. Het ging om mensen die bijvoorbeeld in het betrokken vakje in hun aangifte ‘nihil’ hadden ingevuld. 210.435 is dus een overschatting van het aantal Belgen met een rekening in het buitenland. In 2014 gaven 157.000 Belgen een buitenlandse rekening aan in hun belastingaangifte. Aangezien 154.400 belastingplichtigen gegevens over hun buitenlandse bankrekening hebben doorgespeeld aan het CAP, wordt de nieuwe verplichting dan ook bijzonder goed nageleefd.

‘Tot begin september hebben 56.200 belastingplichtigen een mededeling via het internet gedaan en het CAP heeft ongeveer 98.200 mededelingen op papier ontvangen’, zegt Guy Bertels, de woordvoerder van de Nationale Bank. De Nationale Bank beheert het CAP en is volop bezig met al deze gegevens te registreren. Ze heeft daarvoor 90 dagen. In het algemeen is de informatie die wordt doorgespeeld volledig. ‘Al is het niet uitzonderlijk dat bepaalde gegevens niet gemeld worden, wat voor de NBB geen reden is om de gegevens te weigeren’, legt de woordvoerder van de NBB uit.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud