Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe wordt uw auto in het Brussels Gewest belast?

De berekening van de belasting op de inverkeerstelling en de verkeersbelasting houdt (nog) geen rekening met de milieunormen van een voertuig.
©Filip Ysenbaert

In het Brussels Gewest gebeurt de berekening van de belasting op de inverkeerstelling en de verkeersbelasting op basis van het vermogen van de motor. De belastingen houden dus (nog) geen rekening met de milieunormen van het voertuig.

Kader: Verandering op komst

In 2019 kondigde de Brusselse regering aan binnen 5 jaar een ‘slimme’ kilometerheffing te willen invoeren. De heffing zal van toepassing zijn op alle automobilisten en gelinkt zijn aan het gebruik van het voertuig. De prijs ervan zal afhangen van de tijdstippen waarop een pendelaar rijdt. Er is ook sprake van een hogere taks voor SUV-modellen.

 

 Belasting op de inverkeerstelling

Het bedrag van de belasting op de inverkeerstelling (BIV) wordt bepaald door het vermogen van de motor (pk) en de leeftijd van het voertuig. De leeftijd van het voertuig stemt overeen met het aantal jaren sinds de eerste gekende inschrijving van het voertuig. Die informatie staat op het inschrijvingsbewijs van uw wagen.

Het bedrag van de belasting op de inverkeerstelling stijgt vervolgens in verhouding tot het aantal pk en de leeftijd van het voertuig.

Voor een auto met een vermogen van minder dan 8 pk bedraagt de belasting op de inverkeerstelling 61,50 euro, het minimum. En dat ongeacht de leeftijd van het voertuig. Het bedrag van de belasting op de inverkeerstelling stijgt vervolgens in verhouding tot het aantal pk en de leeftijd van het voertuig. Het bedraagt maximaal 4.957 euro voor een nieuwe bolide met een vermogen hoger dan 17 pk.

In de praktijk verstuurt Brussel Fiscaliteit automatisch de aanslagbiljetten van de verkeersbelasting en de belasting op de inverkeerstelling op basis van de DIV-gegevens.

Let wel, de BIV moet bij elke eerste inverkeerstelling betaald worden. De belasting is dus ook van toepassing op een tweedehandsvoertuig dat door een nieuwe eigenaar wordt ingeschreven, behalve bij een overdracht tussen echtgenoten of wettelijk samenwonenden.

Verkeersbelasting

Het bedrag van de jaarlijkse verkeersbelasting wordt bepaald door het vermogen van de motor (pk). Dat bedrag wordt elk jaar geïndexeerd en schommelt tussen 83,56 euro voor de lichtste motor (kleiner dan of gelijk aan 4 pk) en stijgt tot maximaal 4.469 euro voor auto’s met een vermogen hoger dan 40 pk.

Let wel, voor voertuigen uitgerust met een lpg-installatie is er een aanvullende verkeersbelasting die varieert van 89 tot 208 euro, afhankelijk van het vermogen van de motor.

Oldtimers

Is uw wagen een ‘oldtimer’, dan bedraagt de jaarlijkse wegenbelasting forfaitair 37,91 euro. De leeftijd waarop een wagen als een oldtimer wordt beschouwd zal de komende jaren geleidelijk stijgen van 25 naar 30 jaar. Voor het aanslagjaar 2021 moet de wagen meer dan 26 jaar geleden zijn ingeschreven. Voor het aanslagjaar 2022 moet de inschrijving meer dan 27 jaar geleden gebeurd zijn. Voor het aanslagjaar 2023 is dat meer dan 28 jaar en voor 2025 meer dan 30 jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud