Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe wordt uw auto in het Vlaams Gewest belast?

Als u zelf een auto koopt, moet u in principe belasting op inverkeerstelling betalen vooraleer u er de weg mee op mag. Bovendien is jaarlijks verkeersbelasting verschuldigd.
©Filip Ysenbaert

De belasting op inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting zijn een bevoegdheid van de gewesten. 

Hoeveel belasting op inverkeerstelling moet u in het Vlaams Gewest betalen?

Als u met een wagen de weg op wil, moet u belasting op inverkeerstelling (BIV) betalen. In het Vlaams Gewest hangt die belasting af van de milieukenmerken van uw auto, onder meer de CO2-uitstoot, uitstoot fijnstof, het brandstoftype, de euronorm en de aanwezigheid van een roetfilter. Er wordt ook rekening gehouden met de leeftijd van het voertuig.

Ecologische wagens kunnen zijn vrijgesteld (zie verder).

Hoeveel jaarlijkse verkeersbelasting moet u betalen?  

Hoeveel verkeersbelasting u moet betalen, verschilt naargelang u uw auto voor het eerst vóór of na 1 januari 2016 hebt laten inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) en een nummerplaat kreeg. De belasting wordt vooruitbetaald voor een periode van 12 maanden en is dezelfde voor nieuwe en tweedehandswagens

  • Inschrijving vanaf 2016 

Sinds 2016 is de Vlaamse verkeersbelasting vergroend: vervuilende auto’s worden zwaarder belast dan groenere varianten.

Voor een oldtimer betaalt u een forfaitaire verkeersbelasting.

Er zijn geen kant-en-klare tarieven meer. Voor voertuigen ingeschreven na 1 januari 2016 varieert het basisbedrag in functie van het aantal fiscale pk, maar dat wordt verhoogd of verlaagd in functie van de milieukenmerken: de CO2-uitstoot, de brandstofsoort en de euronorm. Die laatste bepaalt hoeveel een auto mag uitstoten en staat vermeld op het inschrijvingsbewijs van uw auto. De jaarlijkse verkeersbelasting voor auto's ingeschreven na 2016 bedraagt minstens 47,74 euro (bedrag van 1 juni 2020 tot 30 juni 2021).

Voor een oldtimer - een auto ouder dan 28 jaar -  betaalt u geen jaarlijkse verkeersbelasting op basis van het vermogen van de motor of de uitstoot, maar wel een vast bedrag. Die forfaitaire belasting bedraagt in de periode van 1 juli 2019 tot 30 juni 2020 38,08 euro.

  • Inschrijving vóór 2016 

Voor auto’s ingeschreven voor 1 januari 2016 hangt de verkeersbelasting af van het aantal fiscale pk van de wagen. Het tarief van de verkeersbelasting voor een wagen met bijvoorbeeld een fiscale pk van 10 bedraagt van 1 juli 2020 tot 30 juli 2021 338,58 euro. Voor een wagen met een fiscale pk van 12 is dat 540,28 euro.

Ecologische wagens kunnen zijn vrijgesteld (zie hieronder).

Welke voordelen biedt Vlaanderen voor ecologische wagens? 

Door te kiezen voor een ecologische wagen kunt u ontsnappen aan de verkeersbelasting. Al sinds 2016 zijn 100 procent elektrische wagens en auto’s puur op waterstof vrijgesteld van de belasting op inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting.

Door te kiezen voor een ecologische wagen kunt u ontsnappen aan de verkeersbelasting.

Voor plug-inhybrides en wagens op aardgas (cng/lng) is er een tijdelijke vrijstelling tot 31 december 2020. Bijkomende voorwaarden voor de vrijstelling voor plug-inhybrides zijn dat de batterij met een stekker kan worden opgeladen en dat de uitstoot beperkt blijft tot en met 50 gram CO2 per kilometer. Bij cng- en lng-wagens moet sinds begin 2017 de fiscale pk kleiner zijn dan 12. Voor een hogere fiscale pk is er een forfaitaire vermindering van de belasting op inverkeerstelling met 4.000 euro en is er geen vrijstelling meer van de jaarlijkse verkeersbelasting.

Let op, deze vrijstellingen gelden alleen voor niet-leasingvoertuigen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud