Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe wordt uw auto in het Waals Gewest belast?

Wallonië heeft voor de belasting op de inverkeerstelling gedeeltelijk een ‘groene’ fiscaliteit ingevoerd. De milieunormen hebben daarentegen geen enkele impact op de verkeersbelasting.
©Filip Ysenbaert

Wallonië heeft voor de belasting op de inverkeerstelling al gedeeltelijk een ‘groene’ fiscaliteit ingevoerd. Die wordt nog altijd berekend op basis van het vermogen van de motor, op twee uitzonderingen na. Voor 100 procent elektrische voertuigen geldt het laagste tarief (61,5 euro), ongeacht het vermogen van de motor. Zeer vervuilende voertuigen (met een CO2-uitstoot hoger dan 145g CO2/km) worden bij de inverkeerstelling dan weer bestraft met een ‘ecomalus’ die kan oplopen van 100 tot 2.500 euro.

Momenteel hebben de milieunormen geen enkele invloed op de verkeersbelasting. Maar ook dat zal veranderen. De Waalse regering heeft namelijk afgesproken dat de belasting op de inverkeerstelling en de verkeersbelasting gewijzigd worden en dat ze rekening zullen houden met zowel de CO2-uitstoot van de wagens als hun gewicht/vermogen. Wallonië plant geen kilometerheffing.

Belasting op inverkeerstelling

De belasting op de inverkeerstelling (BIV) is van toepassing op nieuwe voertuigen en voertuigen die van eigenaar veranderen, tenzij die overdracht gebeurt tussen echtgenoten, wettelijk samenwonenden of koppels die uit de echt gescheiden zijn. Dat geldt eveneens voor de eventuele ecomalus.

De Waalse regering verstuurt het aanslagbiljet naar de eigenaar op basis van de informatie van de DIV.

De BIV wordt berekend op basis van het vermogen van de motor (uitgedrukt in paardenkracht (pk) of in kilowatt (kW)) en de leeftijd van het voertuig

De BIV wordt berekend op basis van het vermogen van de motor (uitgedrukt in paardenkracht (pk) of in kilowatt (kW)) en de leeftijd van het voertuig. Die informatie vindt u terug op het inschrijvingsbewijs.

Zo bedraagt de belasting op de inverkeerstelling voor een wagen met een vermogen lager dan 8 pk 61,50 euro, het minimumbedrag dus. En dat ongeacht de leeftijd van het voertuig. Honderd procent elektrische voertuigen genieten eveneens deze minimumbelasting.

Het bedrag van de belasting op de inverkeerstelling stijgt vervolgens in functie van het aantal pk en de leeftijd van het voertuig. Het maximum bedraagt 4.957 euro voor een nieuwe bolide met een vermogen van meer dan 17 pk.

Ecomalus

Voor voertuigen met een CO2-uitstoot van 146 gr of meer per kilometer betaalt u bij de inverkeerstelling een ecomalus (volgens dezelfde procedure als voor de BIV). Het bedrag ervan schommelt tussen 100 en 2.500 euro in functie van de CO2-uitstoot (g/km) van het voertuig. 

Verkeersbelasting

De belasting wordt berekend op basis van het vermogen van de motor uitgedrukt in pk. Het bedrag ervan schommelt tussen 83,56 euro (vermogen kleiner dan of gelijk aan 4 pk) en 2.138 euro (verhoogd met 116,56 euro per extra pk) voor een vermogen van meer dan 20 pk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud