Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Bedrijfswagens duurder in 2014

Het belastbare voordeel van een bedrijfswagen stijgt dit jaar. Dat is het gevolg van de jaarlijkse aanpassing van de standaard CO2-uitstoot voor het berekenen van het fiscale voordeel.
©Photo News

Vandaag verscheen in het Belgisch Staatsblad het koninklijk besluit met de jaarlijkse aanpassing van de standaard CO2-uitstoot voor bedrijfswagens. ‘De procentuele stijging van het belastbaar voordeel hangt af van de CO2-uitstoot van de wagen’, zegt Bart Lombaerts van PwC HRServices. ‘Voor de meest milieuvriendelijke bezinewagens kan dat oplopen tot maximaal 10 procent.'

De belastingregels zijn van belang voor wie een bedrijfswagen ter beschikking krijgt van zijn werkgever of vennootschap en die ook voor woon-werkverkeer en privéverplaatsingen mag gebruiken. Het belastbare voordeel wordt forfaitair berekend, waarbij de CO2-uitsoot één van de factoren is. In de berekeningsformule wordt de uitstoot vertaald naar een CO2-coëfficient. De basis CO2-coëfficiënt van 5,5 procent geldt voor een wagen met een standaarduitstoot. Voor inkomstenjaar 2014 ligt die standaard voor dieselwagen op 93 gram per kilometer (95 gram in 2013) en voor benzine-, lpg- of aardgaswagens op 112 gram per kilometer (116 gram in 2013). Voor wagens met een hogere uitstoot wordt de CO2-coëfficiënt met 0,1 procent verhoogd per extra gram CO2, tot maximaal 18 procent. Analoog wordt voor wagens met een lagere uitstoot de coëfficiënt met 0,1 procent verlaagd per gram CO2, met een minimum van 4 procent.

De nieuwe referentiewaarden gelden vanaf 1 januari 2014. ‘Bedrijven die de lonen voor januari al hebben berekend, zullen daardoor een rechtzetting moeten doen’, zegt Philip Maertens van PwC HRServices.

Ook het minimum belastbaar voordeel wordt elk jaar geïndexeerd. Dat minimum werd eerder al bekendgemaakt. Het bedraagt op 1.250 euro, tegenover 1.230 euro voor 2013.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud