Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Belastingvoordeel voortaan met elke aannemer

Om van fiscale voordelen of premies te kunnen genieten, moet u niet langer werken met een geregistreerde aannemer. U krijgt de voordelen ook als de aannemer geen registratienummer heeft.

Om van een belastingvermindering, zoals die voor energiebesparende investeringen, te genieten, moeten tal van voorwaarden voldaan zijn. Eén daarvan was dat de werken uitgevoerd werden door een geregistreerde aannemer. ‘Maar op 2 juli verscheen in het Belgisch Staatsblad een koninklijk besluit dat alle verwijzingen naar de noodzaak van een geregistreerd aannemer schrapt’, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van de Bouwunie. ‘Daarmee wordt de laatste link met de registratie doorgeknipt. De afschaffing is het gevolg van een proces dat in 2006 in gang werd gezet, na een veroordeling van België door Europa voor het fiscale luik van de registratie.’

Belastingvermindering

De afschaffing van de registratievoorwaarde werd met terugwerkende kracht ingevoerd en geldt vanaf 1 januari 2011. Voor werken vanaf die datum is het dus niet langer vereist dat ze door een geregistreerde aannemer worden uitgevoerd om te kunnen genieten van een belastingvermindering. Werken die u in 2011 uitvoerde, neemt u op in de belastingaangifte die u dit jaar indient. Ging u bijvoorbeeld in zee met een buitenlandse, niet-geregistreerde aannemer, dan kunt u voor die uitgaven nog een belastingvermindering krijgen. Heeft u uw aangifte al ingediend, dan zult u een rechtzetting moeten vragen.

Advertentie

Welke fiscale voordelen krijgt u, ongeacht of de aannemer al dan niet een registratienummer heeft?

- de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven (bijvoorbeeld dakisolatie)

- de belastingvermindering voor beveiliging van een woning tegen brand of inbraak

- de belastingvermindering voor de vernieuwing in een woning gelegen in een zone voor positief grootstedelijk beleid

- de belastingvermindering voor de vernieuwing van woningen die tegen een redelijke huurprijs in huur gegeven worden

- de investeringsaftrek voor de beveiliging van beroepslokalen.

Andere voordelen

De verplichte registratie voor een aannemer was eerder al geschrapt voor andere voordelen. Sinds juni 2010 is het geen voorwaarde meer voor de toepassing van het lagere btw-tarief van 6 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent bij bijvoorbeeld werken aan een woningen ouder dan 5 jaar. Voor de Vlaamse energiepremies van de netbeheerders en voor de Vlaamse renovatiepremie is het sinds begin dit jaar niet meer vereist dat een aannemer geregistreerd is.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.