Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoeveel betaalt u werkelijk voor dienstencheques in het Vlaams Gewest?

Via uw jaarlijkse belastingaangifte kunt u een deeltje van de aankoopprijs van diensten- en wijk-werkcheques recupereren.
©Filip Ysenbaert

Hulp in het huishouden, voor uw boodschappen of om mensen met beperkte mobiliteit te vervoeren? Dat kan met dienstencheques betaald worden. Met wijk-werkcheques kunnen langdurig werklozen enkele uren per week klusjes uitvoeren.

De dienstencheques kost 9 euro per stuk, de prijs van wijk-werkcheques wordt door de wijk-werkorganisator bepaald.

Belastingvoordeel

Voor beide types van cheques is er een belastingvermindering. U kunt tot maximaal 1.520 euro aan cheques fiscaal inbrengen. Dat geldt voor de aankopen van diensten- én wijk-werkcheques samen.

20
procent
Het belastingvoordeel voor dienstencheques is teruggeschroefd van 30 naar 20 procent.

In het verleden gaf de aankoop van cheques recht op een belastingvermindering van 30 procent, maar voor aankopen sinds 1 januari 2020 is het belastingvoordeel in Vlaanderen teruggeschroefd van 30 naar 20 procent.

Per dienstencheque hebt u daarmee recht op een belastingvermindering van 1,8 euro. Een dienstencheque van 9 euro kost u dus in werkelijkheid nog 7,2 euro na de belastingvermindering.

Bent u gehuwd of samenwonend, dan geniet elke partner die belastingvermindering. Elke partner moet daarvoor wel een contract hebben gesloten met de dienstencheque-onderneming en de cheques op zijn of haar naam gekocht hebben.

Terugbetaalbaar belastingkrediet

Met een belastingvermindering wordt een bepaald bedrag afgetrokken van de verschuldigde belasting. Dat kan nadelig zijn voor mensen zonder of met een beperkt inkomen. Ze riskeren het belastingvoordeel mis te lopen omdat ze minder belastingen moeten betalen dan het belastingvoordeel waarop ze recht hebben.

Maar dat risico is er niet voor dienstencheques. Voor wie te weinig belastingen betaalt om het voordeel te genieten, wordt de belastingvermindering geheel of gedeeltelijk omgezet in een terugbetaalbaar belastingkrediet. In plaats van een belastingvermindering krijgt u dan het bedrag rechtstreeks op uw rekening gestort.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud