Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoeveel kost een Brusselse dienstencheque na belastingvoordeel?

Via uw jaarlijkse belastingaangifte kunt u een deeltje van de aankoopprijs van diensten- en wijk-werkcheques recupereren.
©Filip Ysenbaert

Hulp in het huishouden, voor uw boodschappen of om mensen met een beperkte mobiliteit te vervoeren? Dat kan met dienstencheques betaald worden. Met PWA-cheques kunnen langdurig werklozen enkele uren per week klusjes uitvoeren.

De dienstencheques kosten 9 euro per stuk. De prijs van de PWA-cheques wordt bepaald door de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen en schommelt tussen 5,95 en 7,45 euro.  

Belastingvoordeel

Voor beide types van cheques is er een belastingvermindering. U kunt tot maximaal 1.520 euro aan cheques fiscaal inbrengen. Dat geldt voor de aankoop van diensten- én PWA-cheques samen.

1,35
euro
De belastingvermindering levert een voordeel van 1,35 euro per dienstencheque op.

De belastingvermindering bedraagt 15 procent van de aankoopprijs van diensten- en PWA-cheques. U krijgt daarmee een voordeel van 1,35 euro, wat de werkelijke kostprijs voor een dienstencheque na belastingvermindering op 7,65 euro brengt. Voor wie alleen PWA-cheques koopt, kan het belastingvoordeel tot 228 euro (exclusief gemeentebelastingen) oplopen.

Bent u gehuwd of samenwonend, dan geniet elke partner die belastingvermindering. Elke partner moet daarvoor wel een contract hebben gesloten met de dienstencheque-onderneming en de cheques op zijn of haar naam gekocht hebben.

Terugbetaalbaar belastingkrediet

Met een belastingvermindering wordt een bepaald bedrag afgetrokken van de verschuldigde belasting. Dat kan nadelig zijn voor mensen zonder of met een beperkt inkomen. Ze riskeren het belastingvoordeel mis te lopen, omdat ze minder belastingen moeten betalen dan het belastingvoordeel waarop ze recht hebben.

Maar dat risico is er niet voor dienstencheques. Voor wie te weinig belastingen betaalt om het voordeel te genieten, wordt de belastingvermindering geheel of gedeeltelijk omgezet in een terugbetaalbaar belastingkrediet. In plaats van een belastingvermindering krijgt u dan het bedrag rechtstreeks op uw rekening gestort.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud