Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belastingvrije rente op spaarboekjes stijgt volgend jaar tot 1.880 euro

Door de jaarlijkse indexering stijgen de fiscale grensbedragen voor het aanslagjaar 2014 met gemiddeld 2,84 procent. De nieuwe grenzen gelden voor uw inkomsten en uitgaven in 2013.
Advertentie
©Photonews

Op basis van de indexcijfers kan de aanpassingscoëfficiënt van de fiscale grensbedragen voor het aanslagjaar 2014 (inkomsten 2013) berekend worden. De officiële grensbedragen worden in januari in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Het goede nieuws is dat een groter deel van de intresten op spaardeposito’s ontsnapt aan roerende voorheffing. Het vrijgestelde bedrag stijgt van 1.830 naar 1.880 euro per persoon.

Het maximumbedrag voor tal van uitgaven met een fiscaal voordeel verhoogt. De populairste uitgave is het pensioensparen. In 2013 geven stortingen tot 940 euro recht op een belastingvermindering van30 procent. Hetzelfde voordeel is er voor de aankoop van maximaal 2.720 euro aan PWA- en dienstencheques. Op het vlak van de energiebesparende investeringen is er enkel een fiscaal voordeel voor dakisolatie in een woning van minstens vijf jaar. De belastingvermindering is beperkt tot 30 procent van de uitgaven, met een maximum van 3.010 euro per woning. Het maximumvoordeel voor inbraak- en brand-beveiliging stijgt tot 750 euro.

Tot nader order hangt het fiscale voordeel voor uw enige en eigen woning, de woonbonus, af van uw inkomen. Die kan oplopen tot 50 procent, plus gemeentebelastingen. De aftrek komt in 2013 op 3.010 euro (inclusief verhoging eerste 10 jaar).

Wie een bedrijfswagen ter beschikking heeft en die ook voor privéverplaatsingen mag gebruiken, wordt belast op een voordeel alle aard. Dat voordeel bedraagt in 2013 minstens 1.230 euro. Het vrijgestelde bedrag van de vergoeding voor het woon-werkverkeer met een (bedrijfs)wagen komt op 380 euro.

Ook de inkomensschijven voor de belastingtarieven worden aangepast. ‘Maar voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing worden lagere barema’s gehanteerd. Daardoor betaalt een gehuwd koppel in 2013 al snel 1.000 euro te veel bedrijfsvoorheffing’, zegt Jef Wellens, fiscalist bij Kluwer. ‘Dat wordt pas bij de belastingafrekening terugbetaald.’

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud