Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belg moet buitenlandse rekeningen melden

Honderdduizend Belgen met een buitenlandse bankrekening zullen het nummer, de financiële instelling en het land van de rekening moeten doorspelen aan het centraal aanspreekpunt van de Nationale Bank (NBB). Dat is het gevolg van een amendement dat in de Kamer werd gestemd.
Advertentie
©REUTERS

Vanaf 1 november 2014 zal de fiscus een brief sturen naar alle belastingplichtigen die in aanslagjaar 2012, 2013 of 2014 in hun belastingaangifte hebben aangegeven dat ze over een buitenlandse rekening beschikten. Voor aanslagjaar 2012 waren dat 96.254 Belgen, leren cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. In de brief wordt de belastingplichtige uitgenodigd om de extra gegevens van de buitenlandse rekening door te spelen aan de NBB.

Met die informatie wordt de databank van de NBB uitgebreid. Vandaag bevat het meldpunt al de rekeningnummers van 45 miljoen Belgische bankrekeningen. De Belgische banken leverden die nummers aan de NBB.

Het centrale meldpunt leidde de voorbije maanden tot heel wat ongerustheid bij belastingplichtigen omdat de fiscus de gegevens vanaf 1 mei kan raadplegen. Toch mag dat alleen onder zeer strikte voorwaarden. Bovendien bevat de databank geen informatie over de bedragen op de rekeningen. ‘Dat maakt dat er nog absoluut geen sprake is van een vermogenskadaster’, zegt Filip Smet, advocaat bij Tiberghien. ‘Al vergemakkelijkt een dergelijk meldpunt wel de invoering van een kadaster, mocht dat ooit op de agenda komen.’ 

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud