Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Belg springt relatief ver met laag nettoloon

In vergelijking met andere Europese landen houden Belgen weinig nettoloon over van hun brutoloon. Maar toch springen wij met dat nettobedrag verder dan in de ons omringende landen. Dat blijkt uit een uitgebreide salarisstudie van consultancykantoor Deloitte in 19 landen die De Tijd kon inkijken.
Onze nettolonen slaan vaak tegen, maar we kopen er wel meer van dan werknemers in de ons omringende landen. ©Photo News

De Belg kost veel aan zijn werkgever en houdt daar zelf nauwelijks iets van over. De constatering is niet nieuw, en ze blijft jammer genoeg overeind. De studie van Deloitte bekijkt voor 14 verschillende profielen (arbeider of bediende, verschillende brutolonen, alleenstaand of met gezinslast) hoeveel nettoloon de werknemer op zijn rekening ziet verschijnen.

Het enige goede nieuws is er voor Belgische arbeiders met een laag brutoloon van net geen 22.000 euro en een gezin: geen enkele andere Europeaan houdt meer nettoloon over dan de Belg. Maar voor de rest is het over de hele lijn duidelijk: hoe hoger het brutoloon, hoe verder België naar beneden zakt in het Europese lijstje, dus hoe meer landen er zijn waar werknemers met een zelfde profiel en loon meer nettoloon overhouden.

Vooral alleenstaanden zijn bij ons de pineut. Een bediende in België houdt met een laag brutoloon minder over dan de meeste van zijn Europese evenknieën.

Dat het opvallender wordt naargelang het brutoloon stijgt, komt omdat we in België al snel het toptarief van 50 procent personenbelasting betalen (53,5 procent als de gemiddelde gemeentebelasting wordt verrekend). De helft van de landen in de studie heeft een toptarief van 50 procent of meer, maar nergens wordt het zo snel aangerekend als bij ons: al vanaf 37.750 euro kom je hier in de hoogste schijft terecht. Van alle landen met een hoog toptarief is het eerstvolgende land Zweden, dat zijn toptarief begint aan te rekenen vanaf iets minder dan 70.000 euro. In Spanje, het uiterste voorbeeld, is het toptarief pas verschuldigd vanaf 300.000 euro.

Besteedbaar

Het loutere nettobedrag zegt echter niet alles. Wat koop je ermee? Om het extreem te stellen: een Tsjech in Praag spingt een heel eind verder met 1.000 euro dan een Brit in Londen. Om hiermee rekening te houden verrekent Deloitte de prijzen van vastgoed en een heleboel consumptie-uitgaven (voeding, hygiëneproducten, kleding, bezit en gebruik van een wagen, openbaar vervoer, restaurantbezoek...). Voor werknemers met kinderen wordt ook het kindergeld toegevoegd.

Na die verrekening verschuift er heel wat in de ranglijst. Zwitsers, bijvoorbeeld, houden netto veel in de hand, maar hebben nog meer nodig en tuimelen dus omlaag in de rangschikking volgens netto besteedbaar inkomen. Tsjechen, Polen en Slovaken schieten naar de top van de lijst.

En de Belgen? We brengen het er niet zo slecht vanaf. De meeste van de ons omringende landen zakken onder ons. We doen dus grosso modo meer met ons (relatief lage) nettoloon dan Nederlanders, Fransen of Britten. Enkel de Nederlandse arbeider met een laag loon of Fransen met de hoogste lonen, komen iets beter uit. Alleen voor de Duitsers is het plaatje de jongste jaren veranderd. Waar zij vroeger ook onder ons uitkwamen, kunnen ze nu meer doen met hun nettoloon dan wij, geholpen door de gedaalde levensduurte bij hen. 

Lees meer in De Tijd morgen en bekijk alle details voor alle profielen via de interactieve tool.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud