Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe wordt uw pensioensparen belast?

Met pensioensparen kunt u op een fiscaal voordelige manier een extra kapitaal voor uw oude dag bijeensparen. De keerzijde van de medaille is dat uw pensioenkapitaal aan het einde van de rit wordt belast.
©Filip Ysenbaert

Stortingen in een pensioenspaarverzekering of pensioenfonds worden beloond met een belastingvermindering. Sinds 2018 heeft u de keuze uit twee systemen. Ofwel stort u maximaal 990 euro per jaar (stortingen in 2020) tegen een fiscaal voordeel van 30 procent. Ofwel - en dat is nieuw sinds 2018 - stopt u tot 1.270 euro (stortingen in 2020) in uw pensioensparen, tegen een fiscaal voordeel van 25 procent. 

8
procent
U betaalt op uw langetermijnsparen een taks van 8 procent op 60-jarige leeftijd.

Het kapitaal dat u zo bij elkaar spaart, wordt belast. Concreet betaalt u op uw langetermijnsparen een taks van 8 procent op 60-jarige leeftijd, als u uw contract hebt afgesloten vóór uw 55ste. Als u pas later een contract afsloot, volgt de belasting op het tiende jaar van het contract. Die belasting wordt automatisch door uw bank of verzekeraar ingehouden.

Sloot u uw pensioencontract vóór 1 januari 2015? Dan werd de taks van 8 procent gedeeltelijk vroegtijdig ingehouden. Hoe werkt het? Op 31 december 2014 werd als het ware een foto genomen van het pensioenkapitaal dat u tot dan had opgebouwd. Van 2015 tot 2019 werd jaarlijks een vervroegde inning van 1 procent - in totaal dus 5 procent - ingehouden. De overige taks wordt ingehouden op uw 60ste of het tiende jaar van uw contract.

En wat na uw 60ste?

U kunt blijven storten in een pensioenspaarfonds of -verzekering tot en met het jaar waarin u 64 wordt. Die stortingen zijn interessant: u krijgt nog altijd de belastingvermindering, maar het gespaarde kapitaal wordt niet langer belast.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud