Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Betwisting over verkeersboete? Klop aan bij bemiddelingsdienst

Vanaf 1 juni kunt u bij de Fiscale Bemiddelingsdienst ook aankloppen voor betwistingen over verkeersboetes. Die dienst zoekt dan een compromis, een opdracht waar ze vaak ook in slaagt.
Advertentie
©Photo News

Particulieren en ondernemingen kunnen al sinds 2010 op de Fiscale Bemiddelingsdienst beroep doen als ze niet akkoord gaan met de vaststelling of met de invordering van de belastingen. U kunt er nu al terecht als u met de fiscus een bllijvend geschil hebt over tal van federale belastingen zoals de personen- en vennootschapsbelasting, de bedrijfsvoorheffing, de roerende voorheffing of de btw.

Vanaf 1 juni kunt u er ook aankloppen als u een niet-fiscale schuld betwist die toch door de FOD Financiën wordt geïnd. Het gaat dan vooral om verkeersboetes. De belastingadministratie kan deze boetes, als ze nog niet betaald zijn, inhouden bij de teruggave van de personenbelasting.

Bovendien kunt u vanaf 1 juni ook rechtstreeks bij de Fiscale Bemiddelingsdienst aankloppen als u het met de belastingambtenaar oneens bent over de vaststelling van het kadastraal inkomen van een nieuwe woning. Tot nu kon de bemiddeling alleen via de bezwaarambtenaar opgestart worden. 

Stijgend succes

Dit jaar alleen al ontving de Fiscale Bemiddelingsdienst bijna 3.100 nieuwe dossiers tegenover 4.535 in 2016 en 3.742 over 2015. Het aantal nieuwe aanvragen gaat dus in stijgende lijn. ‘Nochtans is deze dienst bij een breed publiek nog altijd niet zo bekend’, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën. ‘Jammer, want de bemiddelingsdienst levert prachtig werk.’

3100
3100
Dit jaar ontving de fiscale bemiddelingsdienst al 3.100 dossiers

De ambtenaren die de dienst bemannen proberen het standpunt van de belastingplichtige te verzoenen met dat van de fiscus en een compromis uit te werken. In bijna zeven op de tien dossiers komt er ook een oplossing uit de bus. De belastingplichtige, een particulier of een bedrijf, hoeft dan niet naar de rechtbank te stappen waardoor veel kosten en tijd worden uitgespaard. 

 ‘Bijna 32 procent van de ingediende dossiers betreft geschillen over de invordering van de belastingen. 31 procent betreft discussies over de vaststelling van de belastingen en de rest of 37 procent zijn vragen om informatie’, zet Adyns.

Voor materies die tot de bevoegdheid van de gewesten behoren kunt u er niet terecht. Denk aan de schenk- of de erfbelasting waarvoor het Vlaams Gewest bevoegd is.

Gratis

Een beroep op de Fiscale Bemiddelingsdienst is gratis en kan per brief, telefonisch of per email.

U ontvangt binnen de 5 dagen een ontvangstbevestiging en uiterlijk 15 dagen later ook een bericht of uw vraag al dan niet voor bemiddeling in aanmerking komt ( zie www.federalebemiddelingsdienst.be).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud