Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Coöperant moet fiscale vrijstelling op dividend zelf vragen

De regering heeft beslist om de fiscale vrijstelling voor dividenden van coöperatieve aandelen te integreren in een algemene vrijstelling.
Advertentie
Een windmolen in opbouw van Ecopower.

Dividenden van coöperatieve aandelen waren tot en met 2017 tot 190 euro vrijgesteld van roerende voorheffing. Coöperatieven hielden doorgaans geen roerende voorheffing in. De belastingplichtige moest wel die dividenden aangeven als ze de vrijstelling van 190 euro overschreden.

Het Zomerakkoord breidt de fiscale vrijstelling uit naar alle dividenden en verhoogt het vrijgestelde bedrag in 2018 naar 640 euro. De regering wil met die maatregel investeringen in de reële economie stimuleren. De vrijstelling wordt toegekend via de belastingaangifte.

Bron

Het gevolg is dat coöperatieve vennootschappen voortaan roerende voorheffing innen aan de bron. Beleggers die in 2018 dividenden ontvangen kunnen via de belastingaangifte van 2019 de roerende voorheffing op dividenden tot 640 euro terugvorderen. Ze recupereren 30 procent van maximaal 640 euro of 192 euro.

Vele duizenden Belgen zijn aandeelhouder van coöperatieve vennootschappen als Cera, Argen-Co (Argenta) en Crelan-Co. Andere bekende coöperatieven zijn Eopower en de ontwikkelingsfondsen Incofin, Alterfin, BRS en Oikocredit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud