Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

De meest gestelde belastingvragen...

De eindspurt is begonnen, u hebt nog tijd tot 30 juni om uw belastingaangifte in te vullen. Enkele praktische tips om uw fiscale aangifte nog te optimaliseren en uw belastingen te drukken.

(netto) - Op 19 juni is de kaap van 1 miljoen Belgen die hun belastingaangifte via Tax-On-Web hebben ingediend, overschreden. Dat maakte Bernard Clerfayt, staatssecretaris voor de Modernisering van de FOD Financiën, bekend. Maar nog veel belastingplichtigen hebben hun aangifte nog niet ingevuld. De belastingaangifte voor particulieren moet ten laatste op 30 juni worden ingediend. De mandatarissen krijgen nog tot 31 oktober de tijd als ze de aangiften van hun cliënten via Tax-On-Web indienen.

Tijdens de nationale belactie die Netto met PwC hield over vragen van de belastingaangifte, kwamen vaak dezelfde aan de oppervlakte. We bundelden ze tot een vragenbak en overlopen met u de meest gestelde vragen. Raadpleeg ook ons dossier over Belastingen. U vindt er talrijke praktische tips terug.

Meest gestelde vragen

Tweede verblijf als beroepskosten?
Om mijn beroep te kunnen uitoefenen heb ik een tweede verblijf. Welke kosten mag ik aftrekken als werkelijke beroepskosten?

Welke partner neemt het kind ten laste?
Voor kinderen ten laste krijgt u een belastingvermindering onder de vorm van een toeslag op de belastingvrije som.

Veiligheidsinvesteringen temperen belastingen
Eigenaars en huurders die uitgaven doen voor de beveiliging tegen inbraak en brand kunnen een belastingvermindering krijgen.
Wat houdt die in?

Moet ik huurinkomsten van vastgoed aangeven?
Of u de werkelijk ontvangen huurinkomsten moet aangeven, hangt af van het gebruik van de woning door de huurder.

Word ik belast op vastgoed in het buitenland?
Als Belgische rijksinwoner wordt u belast op uw wereldwijde inkomen.

Huwelijksquotiënt bij loopbaanonderbreking?
Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend en heeft uw partner helemaal geen of slechts beperkte beroepsinkomsten, dan wordt het  'huwelijksquotiënt' toegepast.

Mag ik forfaitaire en werkelijke beroepskosten combineren?
Per categorie van beroepsinkomsten (wedden, bedrijfsbezoldigingen en baten) moet u kiezen tussen de aftrek van uw werkelijke beroepskosten en een forfaitaire kostenaftrek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud