Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Dit verandert in juli

Komende maand veranderen opnieuw een aantal zaken voor uw portemonnee. Van duurdere verkeersboetes tot een hogere kilometervergoeding.
Zware voertuigen die bij neerslag toch inhalen op de autosnelweg zullen zwaarder worden beboet. ©Photo News

1. Verkeersbelasting

De verkeersbelasting stijgt in Vlaanderen met ruim 1,8 procent door de jaarlijkse indexering op 1 juli. Eigenaars van een auto moeten elk jaar verkeersbelasting betalen. Hoeveel hangt af van het feit of u uw auto voor het eerst voor of na 1 januari 2016 hebt laten inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) en een nummerplaat hebt ontvangen. De belasting is voor nieuwe en tweedehandswagens gelijk.

2. Kilometervergoeding

Vanaf 1 juli stijgt de vergoeding die werknemers voor hun verplaatsingen tijdens de werkuren kunnen krijgen van 0,3573 naar 0,3653 euro per kilometer. Het nieuwe bedrag loopt tot 30 juni 2020. Let wel, de vergoeding geldt niet voor de dagelijkse pendel van en naar het werk. Het woon-werkverkeer wordt niet bestempeld als een professionele verplaatsing voor rekening van de werkgever.

3. Digitale energiemeter

Op 1 juli start de uitrol van de digitale energiemeter. Die vervangt uw oude, analoge meter. De komende 15 jaar worden 6,1 miljoen exemplaren geïnstalleerd bij Vlaamse gezinnen en kleine bedrijven: 3,8 miljoen elektriciteitsmeters en 2,3 miljoen aardgasmeters. De kosten worden gespreid over alle klanten en bedragen volgens de netbeheerder Fluvius 15 euro per jaar voor de elektriciteitsmeter en 12 euro per jaar voor de gasmeter. Vanaf 1 juli kunt u op de website van Fluvius zien wanneer de vervanging van de oude energiemeter bij u gepland is. Eigenaars van zonnepanelen dreigen nog lang in onzekerheid te blijven over hun energiefactuur, nu de energieregulator VREG naar het Grondwettelijk Hof trekt. De VREG kan zich niet vinden in de jarenlange overgangsperiode voor het gebruik van de slimme meter bij zonnepaneeleigenaars.

4. Zieke zelfstandige

Zelfstandigen die minstens een week niet kunnen werken omdat ze ziek zijn of een ongeval hadden, kunnen voortaan vanaf de eerste ziektedag een uitkering krijgen. Tot eind 2017 was er voor zelfstandigen een carenzperiode (wachttijd) van een maand. Dat had tot gevolg dat velen bleven doorwerken, ook al waren ze ziek. Begin 2018 werd de carenztermijn gehalveerd en kregen zelfstandigen vanaf de vijftiende ziektedag een uitkering. Vanaf 1 juli verdwijnt de carenzperiode volledig bij een arbeidsongeschiktheid van meer dan zeven dagen.

5. Verkeersboete

Verschillende verkeersovertredingen worden vanaf 1 juli zwaarder beboet. Wie onterecht op de pechstrook rijdt, betaalt voortaan 174 euro in plaats van 58 euro. Ook verdubbelt de boete voor middenvakrijden. Wie na een inhaalmanoeuvre niet onmiddellijk opnieuw zo rechts mogelijk gaat rijden, begaat voortaan een tweedegraadsovertreding die bestraft wordt met een onmiddellijke inning van 116 euro. Zware voertuigen die bij neerslag toch inhalen op de autosnelweg, begaan vanaf maandag ook een overtreding van de tweede graad, en zien de boete bij onmiddellijke inning eveneens verdubbelen van 58 naar 116 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud