Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Doe niet zoals 1 op de 5 belastingplichtigen: vergeet uw rekeningnummer niet

In het eerste vak van uw belastingaangifte moet u niets verplicht aangeven. Maar u hebt er wel alle belang bij om uw rekeningnummer te controleren, zeker als u een terugbetaling van de fiscus verwacht.
©Photo News

Uit cijfers van de FOD Financiƫn blijkt dat vorig jaar 17 procent van de belastingplichtigen hun rekeningnummer niet hebben doorgegeven. Nochtans maakten 200.000 onder hen aanspraak op een terugbetaling. Als de fiscus geen rekeningnummer heeft, riskeert u langer op uw centen te moeten wachten en voor de fiscus brengt het extra kosten met zich mee.

Nieuw!

Daarom krijgt u dit jaar in Tax-on-web een pop-up als uw rekeningnummer niet bekend is. Hebt u in het verleden al uw rekeningnummer doorgegeven, dan zal dat goed zichtbaar zijn. Mocht het evenwel niet correct zijn, dan kan u een nieuw rekeningnummer invullen.

Na het indienen van uw belastingaangifte uw rekeningnummer doorgeven of wijzigen kan nog altijd, maar is een stuk omslachtiger. U kan een wijziging doorgeven via de website MyMinfin of met een speciaal formulier dat u per mail of post verstuurt. Mogelijk krijgt u dat formulier toegestuurd als de fiscus uw rekeningnummer niet kent op het moment dat de administratie uw aanslagbiljet verzendt.

Belastinggids 2019

De complete handleiding voor uw belasting­aangifte. 

 De Belastinggids is op 18/05 verschenen.  Bekijk hier de PDF van het magazine

 

Wat als de fiscus uw rekeningnummer niet kent? Een teruggave zal gebeuren met een postassignatie en dat heeft toch wat nadelen: u moet uw centen in het postkantoor cash ophalen en een postassignatie is maar drie maanden geldig na de uitgiftedatum. Is uw postassignatie niet meer geldig of wilt u een postassignatie van een overleden persoon innen, dan moet u contact opnemen met de fiscus.

Als u recht heeft op een teruggave van belastingen maar nog schulden heeft bij de overheid, dan krijgt u uw teruggave meestal niet (of slechts gedeeltelijk) terug. De fiscus houdt een deel van uw belastingen in dat nodig is om uw schuld(en) aan te zuiveren. De fiscus licht u hierover in.

Telefoonnummer en e-mailadres

De fiscus vraagt naar een telefoonnummer en e-mailadres waarop uw belastingkantoor u kan bereiken. Dat is bedoeld om u vlot te kunnen contacteren mocht de belastingcontroleur vragen hebben bij uw aangifte. Het kan een vlotte afhandeling van uw dossier alleen bevorderen.

In de praktijk zal u doorgaans een brief met een vraag tot inlichtingen krijgen. Die laatste moet u verplicht binnen de maand beantwoorden om u akkoord te verklaren of uw opmerkingen door te geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud