Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Fiscaal cadeau van 200 euro is nog niet binnen

De Europese Commissie opent een onderzoek naar de Vlaamse belastingkorting, het paradepaardje van het Vlaams fiscaal beleid.
De belastingkorting die 2,4 miljoen Vlamingen krijgen staat op de helling: de Europese Commissie onderzoekt of ze wettig is.

(m24/de tijd) - Volgens Europa kan de korting op de personenbelasting van 200 euro discriminerend zijn omdat ze alleen geldt voor wie in Vlaanderen woont en werkt, zo meldt De Tijd dinsdag.

Optrekken tot 600 euro

De Europese Commissie heeft formeel uitleg gevraagd en doet op die manier de eerste stap naar een mogelijke veroordeling. De Commissie stuurde op 6 mei een ingebrekestelling naar de federale overheid waarin bepaalde federale fiscale regels op de korrel worden genomen. Het gaat bijvoorbeeld over het feit dat mensen die hier werken, maar niet wonen, forfaitaire opcentiemen moeten betalen, terwijl ze in hun eigen gemeente ook al gemeentelijke opcentiemen betalen.

In de brief wordt ook moeilijk gedaan over de Vlaamse belastingkorting. De Europese Commissie stelt vast dat alleen mensen die in Vlaanderen werken en wonen, van de belastingkorting kunnen genieten. Grensarbeiders bijvoorbeeld vallen uit de boot. En dat ruikt naar discriminatie. In 2009 krijgen normaal alle werkende Vlamingen, zo'n 2,6 miljoen, een korting van 200 euro op hun personenbelasting. Open Vld-voorzitter Bart Somers opperde vorige week nog die korting op te trekken tot 600 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud