Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Fiscale regularisatie bracht dit jaar al meer dan 100 miljoen euro op

Sinds begin dit jaar werden 450 dossiers voor fiscale regularisatie ingediend, goed voor 248 miljoen euro aangegeven zwart geld. Dat bracht de overheid al 107 miljoen euro aan heffingen op.
©BELGA

Het gros van de ingediende dossiers gaat over ontdoken inkomsten die onderworpen zijn aan de federale belasting, zoals roerende inkomsten. Het gaat over 349 dossiers, goed voor 212 miljoen euro zwart geld. Het aantal dossiers dat gedeeltelijk of volledig over gewestelijke materie gaat, zoals de erfenisbelasting, bleef beperkt tot een honderdtal, goed voor 36 miljoen euro.

De boetetarieven voor fiscale regularisatie worden in 2020 opnieuw verhoogd.

Intussen staat de teller van de vierde regularisatieronde, die in 2016 begon, al op 1,4 miljard aangegeven zwart geld. Tijdens de vorige drie regularisatierondes, die plaatsvonden in 2004 en tussen 2006 en 2013, werd voor 13,6 miljard euro zwart geld aangegeven.

Boetetarieven

De boetetarieven voor fiscale regularisatie worden in 2020 opnieuw verhoogd. Voor fiscaal verjaarde kapitalen geldt vanaf 1 januari 2020 een heffing van 40 procent op het kapitaal in plaats van 39 procent. Voor fiscaal niet-verjaarde (federale) fraude geldt een totale heffing die gelijk is aan de ontdoken belasting vermeerderd met een boetetarief van 25 procent (24 procent in 2019). Voor Vlaamse niet-verjaarde bedragen kan een regularisatie tegen een forfaitaire heffing.

De verjaringstermijnen verschillen afhankelijk van de fraude en kunnen oplopen tot meer dan tien jaar. De huidige regularisatieronde loopt voor Vlaamse materie, zoals ontlopen erf- en registratiebelasting, tot eind 2020. Voor ontlopen federale belastingen is geen einddatum voorzien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud