Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Fiscus betaalde vorig jaar minder snel terug

De belastingdiensten hebben in juli-december van vorig jaar 472 miljoen euro minder terugbetaald aan belastingplichtigen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Steven Vandeput opvroeg bij minister van Financiën Koen Geens (CD&V).
(foto: Photo News) ©Photo News

De fiscus werkte vorig jaar niet trager, want er werden ongeveer evenveel belastingaangiftes verwerkt (bijna 5 miljoen). Maar hij betaalde wel minder terug. Wie de indruk had dat hij langer moest wachten om zijn te veel betaalde belastingen terug te krijgen, heeft nu de verklaring. In de tweede helft van vorig jaar betaalde de fiscus netto 3,9 miljard euro terug, terwijl dat een jaar eerder in dezelfde periode nog 4,4 miljard euro was.

Deels is dat te verklaren doordat een reeks belastingverminderingen geschrapt zijn (voor ongeveer 200 miljoen euro). Maar deels ligt de oorzaak bij de fiscus zelf, die minder terugbetaalde. Een groep belastingplichtigen moet wachten tot dit jaar om hun terugbetaling te krijgen.

Volgens Vandeput is de fiscus in december op de rem gaan staan om de begroting niet in de problemen te brengen. In december werd netto slechts 189 miljoen euro terugbetaald, terwijl dat een jaar eerder nog 369 miljoen euro was.

In de eerste helft van dit jaar moet de fiscus nog voor 1,8 miljard euro terugbetalen aan belastingplichtigen. Vorig jaar was dat in dezelfde periode slechts 1,6 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud