Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Fiscus int onbetaalde verkeersboetes

Vanaf volgend jaar zal de fiscus onbetaalde verkeersboetes innen via de belastingen. Nu loopt de overheid nog te veel inkomsten mis door verkeersboetes die nooit worden betaald.
Advertentie

Wie nu een verkeersboete krijgt en die niet betaalt, moet uiteindelijk voor de politierechtbank verschijnen. Maar vanaf 1 januari 2013 wordt die stap overgeslagen. Vanaf dan krijgt de overtreder nog dertig dagen de tijd om in te gaan op de minnelijke schikking of om beroep aan te tekenen. Gebeurt dat niet, dan ‘wordt het bevel tot betalen van rechtswege uitvoerbaar’, zo staat te lezen in het Staatsblad.

De federale overheidsdienst Financiën ontvangt dan een afschrift van het bevel en kan ‘de geldsom met alle rechtsmiddelen invorderen’. In de praktijk zal het dus de onbetaalde boetes innen via de personenbelasting. Zo kunnen boeten veel sneller worden geïnd en daalt ook de werklast bij de politierechtbanken. In 2009 zou de overheid 37 miljoen euro zijn misgelopen door onbetaalde verkeersboetes.

Andere maatregelen in 2013?

De inning van onbetaalde verkeersboetes via de belastingen is niet de enige maatregel die staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet vanaf 1 januari 2013 nastreeft. Als het van hem afhangt komen er ook hogere boetes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud