Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Fiscus kan rekening buitenlanders bij Belgische banken opvragen

De federale overheidsdienst Financiën zal in de toekomst rekeningen van buitenlanders bij Belgische financiële instellingen kunnen opvragen en ter beschikking kunnen stellen aan andere landen. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag een wetsontwerp goedgekeurd.
©Photo News

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) betekent de automatische uitwisseling van financiële gegevens een belangrijk instrument tegen belastingontwijking en internationale fiscale fraude.

De wettekst die vrijdag groen licht kreeg, is een volgende stap in de FATCA-wetgeving. FATCA staat voor 'Foreign Account Tax Compliance Act' en bestaat uit akkoorden tussen de Verenigde Staten en andere landen, zoals België, om belastingontduiking te vermijden. Gevolg van het wetsontwerp is dat alle Belgische financiële instellingen de gevraagde informatie moeten rapporteren aan de federale overheidsdienst Financiën. Die speelt de informatie op zijn beurt door aan de fiscus van andere landen.

'Met deze maatregel schrijven we ons in in de wereldwijde automatische uitwisseling van financiële inlichtingen', reageert minister Van Overtveldt. 'Dit is een belangrijk instrument tegen belastingontwijking en tegen internationale fiscale fraude'. De tekst verhuist nu voor advies naar de Raad van State en de Privacycommissie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud