Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Fiscus krijgt vrij spel om woning te onderzoeken

Nieuwe rechtspraak geeft belastinginspecteurs carte blanche wanneer ze bedrijfslokalen en privéwoningen van zaakvoerders binnenvallen.
Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez ©BELGA

Twee vonnissen van de Antwerpse rechtbank en een arrest van het Gentse hof van beroep, die de bevoegdheden van de fiscus in die zin gevoelig uitbreiden, verontrusten fiscale advocaten.

De nieuwe rechtspraak bepaalt dat belastinginspecteurs ook privégegevens op bedrijfscomputers kunnen inkijken. En als ze bij een bedrijfsleider thuis binnenvallen, mogen ze alle laden en kasten doorzoeken zonder dat ze daarover een proces-verbaal moeten opstellen.

'Het is een probleem dat de belastingadministratie de wet zo ruim mogelijk interpreteert. En nu zien we dat rechters daar zelfs in meegaan. Er is nood aan duidelijke regels’, zegt fiscaal topadvocaat Stefan Sablon.

Als je belastingfraude echt wil opsporen, moet je de fiscus een voldoende ruime toegang geven tot beroepslokalen
John Crombez,
Staatssecretaris voor Fraudebestrijding

‘Dat er zoveel discussies en geschillen over zijn, zou een teken aan de wand moeten zijn dat de politici de wet minstens eens moeten bekijken. Nu is het een leuke speeltuin voor advocaten, maar de burger heeft daar niets aan. Ik stel voor dat de politiek duidelijkheid geeft.’

Staatssecretaris voor de Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) wil het debat wel aangaan, maar de bevoegdheden van de belasting­inspecteurs inperken is geen optie, benadrukt hij. ‘De Belgische wet is duidelijk over de ‘onbelemmerde toegang’ van de fiscus tot de beroepslokalen en de stukken die zich daar bevinden. Als je belastingfraude echt wil opsporen, moet je de fiscus een voldoende ruime toegang geven tot beroepslokalen. Rechterlijke uitspraken zoals deze moeten precies de lijnen netjes afbakenen.’

Toch gaan twee gelijklopende vonnissen van de Antwerpse rechtbank opvallend ver. Om de woning van een bedrijfsleider te doorzoeken, moeten de belastinginspecteurs toestemming vragen aan een politierechter. Maar zodra die wettelijke verplichting is vervuld, kan vrijwel alles, zo blijkt.

De rechtbank van Antwerpen vindt het zelfs niet nodig dat de inwoners van het huis de doorzoeking bijwonen. De fiscus mag alle laden en kasten doorzoeken, en meenemen wat hij wil. Toch is het volgens de rechtbank niet aan de fiscus om te bewijzen dat alles correct is verlopen.

Het Gentse hof van beroep vond het geen probleem dat de fiscus op de bedrijfscomputer van een bouwfirma ook privébestanden van de zaakvoerders kopieerde. Als er niet meteen een onderscheid is tussen privé- en bedrijfsgegevens mag de controleur zijn gang gaan. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud