Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Fiscus optimaliseert uw lening niet

Wie zijn belastingaangifte via Tax-on-web invult, krijgt niet langer een automatische optimalisatie van de leningsuitgaven. Een dergelijke optimalisatiemodule komt er ook niet. Wie zijn belastingaangifte al indiende, kan die wel nog altijd corrigeren.
Advertentie
©BELGA

Bij getrouwde of wettelijk samenwonende koppels die een lening afsloten, worden de leningsuitgaven niet meer automatisch optimaal verdeeld tussen beide partners. Dat klaagt sp.a aan in Het Laatste Nieuws. ‘Gevolg is dat de aangifte voor deze mensen enkele honderden euro's in hun nadeel uitdraait’, aldus kamerlid Peter Vanvelthoven.

Gezinnen mogen de kapitaalaflossingen van hun hypotheeklening van hun eerste en enige huis naar eigen goeddunken verdelen over hun aangifte. Een aangifte waarin elk van de partners elk de helft aangeeft is volledig correct. Maar in vele gevallen is het gunstiger om een ongelijke verdeling te doen.

Geen module

Navraag bij de fiscus leert dat een dergelijke module om de aangifte te optimaliseren er dit jaar niet zal komen. De hele problematiek is een gevolg van de zesde staatshervorming. Sindsdien zijn de gewesten bevoegd voor de belastingvoordelen voor de gezinswoning. De federale overheid blijft de regels voor ander vastgoed bepalen. Daardoor zijn er sinds dit jaar vier fiscale korven: de gewestelijke korf woonbonus, de gewestelijke korf bouwsparen/lange termijnsparen, de federale korf woonbonus en de federale korf bouwsparen/lange termijnsparen. ‘Er kan een interactie zijn tussen deze korven’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën. Dat is bijvoorbeeld het geval voor wie in de loop van 2014 verhuisde of een deel van zijn gezinswoning verhuurt. ‘Om een optimalisatie te kunnen uitvoeren, moet de belastingplichtige keuzes maken, zoals bijvoorbeeld het verzaken aan de federale woonbonus. Keuzes die wij niet kunnen maken voor de burger.' Wel voorziet de fiscus eerstdaags een verwittiging in Tax-on-web onder de vorm van een pop-up, die wijst op het ontbreken van de optimalisatie.

Zelf optimaliseren

Om uit te maken wat voor u de meest voordelige keuze is, zult u zelf simulaties moeten uitvoeren. Dat kan door via Tax-on-web de verschuldigde belastingen in verschillende scenario’s te berekenen. Wie zijn belastingaangifte op papier invult, kan anoniem simuleren via Taxcalc. U neemt dan de bedragen van de meest gunstige simulatie op in uw aangifte.

Corrigeren kan

Hebt u uw aangifte al ingediend, zonder uw lening te optimaliseren? U kunt uw aangifte nog altijd aanpassen. Wie via Tax-on-web werkte, kan nog tot 15 juli 2015 een verbeterde aangifte indienen via Tax-on-web. Opgelet, een dergelijke correctie kan maar één keer. ‘Voor een ingediende papieren aangifte wordt best contact opgenomen met de bevoegde controledienst’, zegt Adyns. De contactgegevens vindt u terug op het aanslagbiljet – de belastingafrekening - van het laatste jaar.

Hulp en advies

Wie hulp of advies nodig heeft voor het invullen van zijn belastingaangifte, kan nog tot en met dinsdag 30 juni terecht in zijn lokaal belastingkantoor. Dat is doorlopend open van 9 tot 15 uur. U kan de ambtenaren ook vragen uw aangifte volledig voor u in te vullen en in te dienen. De telefonische ondersteuning via het contactcenter kan uitzonderlijk ook op zaterdag 27 juni bereikt worden van 9 tot 16 uur.

Een belastingaangifte invullen via Tax-on-web kan nog tot 15 juli. Voor de aangiftes op papier is er nog maar tot volgende dinsdag - 30 juni - de tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud