Het einde van de fiscale regularisatie bracht in 2013 een stormloop op gang. Liefst 22.614 dossiers werden ingediend. In de voorgaande jaren ging het gemiddeld nog om 1.400 dossiers per jaar. Hoewel de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) maatregelen nam om de toevloed aan dossiers te behandelen, konden in 2013 slechts 7.823 dossiers verwerkt worden. De verwerkte dossiers waren samen wel goed voor een aangegeven bedrag van 2,6 miljard. Dat is ongeveer de helft van de 5,2 miljard euro zwart geld dat via de 22.614 dossiers werd aangegeven.
De verwerkte dossiers leverden de staatskas 813 miljoen euro op. De gemiddelde heffing kwam uit op 31,9 procent, iets hoger dan de gemiddelde heffing tijdens de voorgaande jaren. Dat heeft onder meer te maken met de iets hogere boetes die van toepassing waren tijdens de laatste fiscale amnestie die vanaf 15 juli inging. Van de resterende 2,6 miljard euro die nog moet verwerkt worden, werd 2 miljard euro aangegeven tijdens die laatste ronde. Dit betekent wellicht dat de opbrengst van de resterende dossiers hoger zal liggen dan 813 miljoen euro. Eerder liet uittredend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) al weten de totale opbrengsten van de in 2013 ingediende dossiers op 1,9 miljard euro te ramen. Naast de 2,6 miljard euro openstaande bedragen van 2013, moet ook nog een goede 400 miljoen euro verwerkt worden uit de periode 2006-2012.
Het rapport bevat ook informatie over de aard van de fraude. Van de 5,3 miljard euro zwart geld dat tijdens de permanente fiscale regularisatie (2006-juli 2013) werd aangegeven, is 3,4 miljard euro of 66 procent afkomstig uit fraude met roerende inkomsten. Verder komt 27 procent uit fraude met successierechten. Beroepsinkomsten en btw nemen het resterende deel voor hun rekening. Voor de aard van de fraude tijdens de laatste fiscale amnestie is het beeld anders. Dat komt omdat het tijdens die laatste ronde mogelijk was fiscaal verjaarde kapitalen en ernstige fraude te regulariseren. In de vorige rondes was dat niet mogelijk. Van de 2,3 miljard euro aangegeven bedragen in de laatste ronde, kwam meer dan de helft uit fiscaal verjaarde kapitalen. Ernstige fraude nam slechts 4,9 procent van de aangegeven bedragen in.
Verder blijkt uit het jaarverslag dat de DVB in 2013 647 aanvragen kreeg voor voorafgaande beslissingen. Dat is 18 procent meer dan in 2012. In 88,7 procent van de gevallen was de beslissing gunstig. In het merendeel van de verwerkte zaken gaat het om directe belastingen (527 gevallen), btw (34 gevallen) en registratie- of successierechten (10 gevallen). Een voorafgaande beslissing betekent dat de belastingplichtige op voorhand van de fiscus een standpunt krijgt omtrent de fiscale gevolgen van een verrichting of situatie die op fiscaal vlak nog geen uitwerking heeft gehad.