Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Fiscus soepel voor laattijdige belastingaangiftes

De uiterste datum om uw belastingaangifte zelf in te dienen mag dan wel verstreken zijn, laatkomers zullen niet onmiddellijk beboet worden. De fiscus stuurt in de tweede helft van september een herinneringsbrief.
©photomontage

Afgelopen woensdag was de deadline om zelf een elektronische belastingaangifte via Tax-on-web in te dienen. Om middernacht stond de teller op 2.629.227 elektronische aangiftes of een stijging met 8,9 procent tegenover vorig jaar. Een belastingaangifte op papier moest al op 26 juni ingediend zijn.

Maar ondanks alle waarschuwingen voor mogelijke boetes stelt de fiscus zich soepel op voor wie zijn belastingaangifte nog niet indiende. ‘Wie niet of niet tijdig zijn aangifte indient, zal van de FOD Financiën een herinneringsbrief ontvangen. De belastingplichtige die binnen de herinneringsperiode antwoordt, zal geen sanctie krijgen’, staat te lezen op de website van minister van Financiën Koen Geens. Voor wie niet reageert, zijn er administratieve boetes of belastingverhogingen.

Volgens de FOD Financiën worden de eerste herinneringsbrieven normaal in de tweede helft van september verstuurd. Wie binnen de 14 dagen reageert en zijn belastingaangifte indient, ontsnapt aan een eventuele sanctie voor het niet-indienen. ‘Een sanctie om een andere reden, zoals een onvolledige of onjuiste aangifte, blijft mogelijk’, klinkt het bij Financiën.

Het is overigens nog steeds mogelijk uw aangifte door een mandataris te laten indienen. Enkel de indieningsperiode voor burgers is afgesloten. Fiscalisten, boekhouders of consultants kunnen tot 16 oktober de aangifte van hun klanten via Tax-on-web indienen. U moet daartoe de mandataris vooraf een volmacht verlenen, maar dat kan nog altijd. Verwacht wordt dat via die weg nog 800.000 tot 900.000 bijkomende aangiften via Tax-on-web zullen ingediend worden.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.