Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Fiscus verwerkt aangiftes vliegensvlug

De fiscus zit niet stil in de zomer. Er gingen in juli en augustus al 1,1 miljoen belastingafrekeningen de deur uit. Dat leren cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.
(foto: Emy Elleboog) ©Emy Elleboog

Veel Belgen reageren dezer dagen verrast als ze vaststellen dat hun belastingafrekening al in de bus ligt. De papieren belastingbrieven moesten pas eind juni binnen en de elektronische aangiftes pas midden juli.

Maar toch heeft de fiscus midden augustus al bijna 1,1 miljoen belastingbrieven verwerkt en verstuurd.Daarvan krijgt meer dan de helft geld terug, ongeveer 400.000 mensen moeten extra belasting betalen. Het is de bedoeling dat eind deze maand al 1,5 miljoen belastingplichtigen hun afrekening hebben gekregen.

De fiscus verwerkt eerst de aangiftes die elektronisch zijn ingediend via Tax-on-Web. Op die manier wil hij de Belgen stimuleren om af te stappen van de papieren aangifte. De elektronische versie is gebruiksvriendelijker voor de fiscus, maar ook voor de belastingplichtige. Want een reeks gegevens zijn op voorhand ingevuld.

Bijna 1,5 miljoen Belgen kregen dit jaar een vooraf ingevulde belastingaangifte in de bus. Dat zijn meestal gepensioneerden. Die moeten bevestigen of ze akkoord gaan met de aangifte.Tegen eind dit jaar wil de fiscus 5,4 miljoen belastingafrekeningen verstuurd hebben. Dat zijn er 400.000 meer dan vorig jaar, wat ook al een recordjaar was.

2,36
Dit jaar kost de afrekening van de belastingaangiften netto 2,36 miljard euro

Verkiezingen

Met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in aantocht komt het de federale regering goed uit dat meer Belgen hun belastingen sneller terugkrijgen. Dat staat in schril contrast met een tiental jaren geleden. Toen was het uitzonderlijk dat belastingafrekeningen nog in het jaar van de aangifte in de bus vielen.

Niet alle belastingplichtigen komen dit jaar al aan de beurt. Zo’n 1,6 miljoen moet wachten tot volgend jaar. Dat is logisch, want de mandatarissen - boekhouders en accountants - hebben tot 31 oktober tijd om de aangiftes van hun klanten in te dienen. De meeste daarvan zullen dus pas volgend jaar hun afrekening krijgen.

Het sneller werken van de belastingdiensten heeft wel gevolgen voor de begroting. Want de fiscus betaalt elk jaar meer terug dan hij binnenkrijgt. Dit jaar kost de afrekening van de belastingaangiften netto 2,36 miljard euro. Dat is het verschil tussen wat de burgers betalen en wat de fiscus terugbetaalt.

Voor de begroting betekent dat een meeruitgave van 300 miljoen euro. De regering-Di Rupo overwoog eerder dit jaar die 300 miljoen euro voor andere doeleinden te gebruiken. Maar dat plan werd snel begraven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud