Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Geen belastinguitstel meer voor wie erft of vastgoed koopt

Wie in Vlaanderen erft of een woning koopt, moet vanaf oktober opnieuw binnen vier maanden de belasting daarop betalen.
Omdat tijdens de lockdown cafés en notariskantoren gesloten waren, kregen Vlamingen twee maanden extra om hun erf- en registratiebelasting te betalen. ©katrijn van giel

Omdat notariskantoren en burgers niet altijd alle (fiscale) formaliteiten tijdig konden vervullen, had Vlaanderen bij het begin van de corona-maatregelen twee maanden uitstel toegekend voor het betalen van de erf- en registratiebelasting.

Die periode voor het coronabetalingsuitstel liep aanvankelijk tot eind juli, en werd verlengd tot eind september. Een nieuwe verlenging na september komt er niet, laat de woordvoerder van minister van Financiën Mathias Diependaele (N-VA) weten. ‘Dat zou een nieuwe regeringsbeslissing vergen, en die komt er niet’, zegt de woordvoerder.

Ook de soepelere coronaregeling voor wie aandelen erft, loopt eind september af.

Geen belastingverhoging

Wie erft, moet de erfenisaangifte normaal binnen vier maanden na het overlijden indienen, zo niet past de Vlaamse belastingdienst een belastingverhoging toe. Hetzelfde geldt voor wie een woning koopt. Ook zij moeten in principe binnen vier maanden na het ondertekenen van het compromis de registratiebelasting betalen.

Het uitstel houdt in dat Vlamingen geen belastingverhoging hoeven te vrezen als ze hun erfenisaangifte niet op tijd indienen of een aankoopakte te laat laten registreren, als ze dat voor 1 oktober doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud