Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Geen verkeersbelasting meer op elektrische motorfietsen

Vanaf volgend jaar wordt de Belasting op Inverkeerstelling geschrapt.
Wie een elektrische Harley-Davidson koopt, moet vanaf volgend jaar geen Belasting op Inverkeerstelling betalen. ©Photo News

Voor elektrische motorfietsen betaalt u geen jaarlijkse verkeersbelasting. Die wordt immers berekend op basis van de cilinderinhoud en fiscale PK. Omdat een elektrische motor geen cilinderinhoud heeft, is die de facto vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting.

Vanaf volgend jaar worden de elektrische motorfietsen ook vrijgesteld van de Belasting op Inverkeerstelling (BIV). Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist op voorstel van Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein.

‘Elektrische motorfietsen zijn een realistisch alternatief voor de wagen. Met de vrijstelling van de verkeersbelasting geven we dit groene transportmiddel een duwtje in de rug’, zegt Tommelein. Dergelijke vrijstelling is er voor elektrische en waterstofwagens al sinds 2016, voor bestelwagens sinds 2017.

Elektrische motorfietsen zijn een realistisch alternatief voor de wagen.

Bart Tommelein
Vlaams minister van Financiën en Begroting

De vrijstelling van elke vorm van verkeersbelasting komt bovenop de zero emissiepremie van 1.500 euro voor elektrische motoren. In 2017 werden er in Vlaanderen 121 elektrische motorfietsen ingeschreven, en het aandeel groeit tot nog toe met zo’n twintig procent per jaar. 

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud