Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Gegevensuitwisseling noopt Belg tot eerlijkere belastingaangifte

Steeds meer Belgen geven hun buitenlandse rekening, verzekering of juridische constructie aan in hun belastingaangifte. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën.
Advertentie
©Photo News

In aanslagjaar 2018 gaven 173.048 Belgen aan over een buitenlandse rekening te beschikken. Dat zijn er bijna 10.000, of 6 procent, meer dan in 2017. Het aantal aangiftes van buitenlandse verzekeringen steeg met 4,4 procent tot 45.825 en het aantal Belgen met een juridische constructie - zoals stichtingen en trusts - kwam uit op 1.705. Dat zijn er 50 meer dan in aanslagjaar 2017.

Volgens fiscaal advocaten is de toename vooral het gevolg van de toegenomen internationale gegevensuitwisseling, waardoor het bijna onmogelijk is geworden nog centen in het buitenland te verstoppen. Sinds de internationale gegevensuitwisseling op volle toeren draait, wordt de fiscus overladen met gegevens van Belgische belastingplichtigen. In 2018 heeft de fiscus ruim 2.789.000 inlichtingen gekregen uit het buitenland. Wie de voorbije jaren verzaakte aan zijn plicht om zijn buitenlandse rekening aan te geven in zijn belastingaangifte, heeft veel kans om op de vingers getikt te worden door de fiscus.

Juridische structuren

De gegevensuitwisseling beperkt zich trouwens niet enkel tot rekeningen en verzekeringen, ook juridische constructies behoren hiertoe. ‘Sinds september 2017 kun je amper nog juridische constructies in het buitenland verbergen zonder dat de Belgische fiscus het weet. Zo hebben talrijke Belgen in 2019 een vraag om inlichtingen ontvangen van de fiscus omdat ze niet aangegeven buitenlandse vermogensstructuren bezitten', zegt Denis-Emmanuel Philippe, advocaat bij Bloom. 

De toename van het aantal aangegeven juridische constructies verbergt volgens de advocaat nog een ander effect. 'Verschillende juridische constructies zijn ontmanteld geweest omwille van de bijkomende fiscale kosten door de Kaaimantaks', zegt hij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud