Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe rijk is uw gemeente? Bekijk de interactieve kaart!

Het gemiddelde netto belastbaar inkomen in België lag in 2012 op 16.651 euro, blijkt uit recente cijfers van de FOD Economie. Tussen de regio's en gemeenten zijn er wel grote verschillen. Bekijk hier hoe uw gemeente het doet.
©Gog,Truus van/Hollandse Hoogte

Elk jaar berekent de FOD Economie het gemiddelde netto belastbaar inkomen per inwoner. Hiervoor telt ze de belastbare inkomens van alle Belgen op en deelt ze die door het aantal inwoners. Let hierbij op: het aantal inwoners is groter dan het aantal belastingplichtigen. Het netto belastbaar inkomen bestaat uit alle netto-inkomsten min de aftrekbare uitgaven. Het is dus het inkomen dat vermeld staat op uw aanslagbiljet en waarop de belastingen zijn berekend. Onder netto-inkomsten vallen de inkomsten uit onroerende goederen, roerende goederen en kapitalen, de beroepsinkomsten en de diverse inkomsten.

Uit de cijfers blijkt dat Vlaanderen het hoogste gemiddelde inkomen heeft. Het gemiddelde inkomen ligt met 17.765 euro gevoelig boven het nationale gemiddelde. De gemeente met het hoogste netto belastbaar inkomen is Sint-Martens-Latem. Het gemiddelde inkomen in Wallonië (15.736 euro) en het Brussels Gewest (13.312 euro) ligt gevoelig lager. De gemeente met het laagste gemiddelde inkomen is Sint-Joost-ten-Node, waar het inkomen 8.242 euro bedraagt. Dat is de helft onder het nationale gemiddelde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud