(netto) – De laatste jaren maakt ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders er een sport van om vanaf augustus zoveel mogelijk belastingafrekeningen de deur uit te sturen, lijkt het wel. Met enige trots liet hij weten dat in augustus al 1.002.000 afrekeningen verzonden zullen worden. “Alles samen is dat 15 procent van alle afrekeningen die moeten worden verzonden”, aldus Reynders in een persbericht. In 2009 vertrokken 100.000 afrekeningen in augustus, in 2010 ging het om 461.000 stuks.
De verdubbeling van het aantal verstuurde afrekeningen is te danken aan de vooraf ingevulde aangiften, verklaart Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. Dit jaar innoveerde de fiscus door aan 725.000 belastingplichtigen een vooraf ingevulde aangifte te versturen. Zowat 630.000 daarvan werden aanvaard zonder enige correctie door de betrokken belastingplichtige. "Voor al die niet-gecorrigeerde vooraf ingevulde aangiftes is de afrekening de deur uit", legt Adyns uit. "De resterende 370.000 verstuurde afrekeningen hebben betrekkingen op aangiftes die gebeurden via tax-on-web", vult hij aan. Dat cijfer bevestigt dat de fiscus aangiftes via tax-on-web sneller verwerkt dan aangiftes op papier.
Ophoesten
In iets meer dan de helft van de gevallen gaat het om belastingplichtigen die geld moeten terugkrijgen. Daarmee scoort de fiscus iets minder goed dan in 2010. Toen belandde 66 procent van de aanslagen die in augustus werden uitgestuurd, in de bus van belastingplichtingen die geld terugkregen. "Louter toeval", zegt Francis Adyns.
De belastingplichtingen die geld terugkrijgen, zien hun rekening gemiddeld gespekt met 1.068 euro. Dat geld zullen ze uiterlijk eind oktober op hun rekening krijgen. De snelle verwerking van de aangiftes is echter minder heugelijk nieuws voor de 225.000 betrokken belastingplichtigen die moeten terugbetalen. Gemiddeld moeten zij vóór eind oktober 503 euro storten aan de fiscus. "Eind oktober zal de fiscus 559,6 miljoen euro moeten storten aan belastingplichtigen en 113,17 miljoen euro ontvangen van belastingplichtingen. Netto zal de fiscus dus 446,4 miljoen euro meer moeten ophoesten dan hij ontvangt", rekent woordvoerder Adyns uit.
Wanneer betalen?
Uw aanslagbiljet vermeldt de uiterste datum waarop u de verschuldigde belasting moet betalen. In principe moet uw aanslag binnen de twee maanden betaald zijn. Als u uw afrekening voor eind augustus ontvangt, moet u voor eind oktober bijbetalen. Ontvangt u de aangifte in de loop van september, dan heeft u tot eind november de tijd. Het maakt niet uit of u uw aanslag op 1 dan wel op 25 september ontving.
Wat als u te laat betaalt?
Ook al komt uw aanslag op een slecht moment, toch kunt u maar beter tijdig betalen. Doet u dat niet, dan worden er 7 procent nalatigheidsintresten aangerekend. Die worden berekend per maand achterstand. Elke begonnen maand wordt als een volledige maand aangerekend.
De nalatigheidsintrest wordt wel pas pas aangerekend als uw schuld hoger is dan 860 euro. Dat bedrag ligt een stuk hoger dan de 503 euro die de belastingplichtingen die nu al hun afrekening ontvangen, moeten bijbetalen. Toch respecteren zij ook maar best de deadline. Zo niet, dan zullen de administratiekosten voor het versturen van de aanmaningen geheven worden. Uiteindelijk zal ook de deurwaarder langskomen, wat opnieuw een hoop extra kosten met zich meebrengt.
Mag u gespreid betalen?
U kunt altijd aan de ontvanger vragen om een afbetalingsplan te krijgen. Belangrijk is dat u dat doet vóór de normale vervaldag. Dat kan schriftelijk gebeuren, maar u kunt er ook voor langsgaan op uw ontvangkantoor (het adres staat op uw aanslagbiljet). Zo kunt u vragen om de betaling van uw aanslag over 6 maanden te spreiden. Spijtig genoeg is dat geen recht en is de ontvanger niet verplicht om daarop in te gaan.
In de praktijk zal u een goede reden moeten opgeven en zal de ontvanger nagaan of u ook werkelijk financiële problemen heeft, bijvoorbeeld omdat u onverwacht een financiële tegenslag had (een ongeval, tijdelijke werkloosheid, enzovoort).
Bovendien moet u er rekening mee houden dat u ook dan 7 procent nalatigheidsintresten verschuldigd bent op het deel van uw schuld boven 860 euro dat u na de normale vervaldag betaalt. Als u bijvoorbeeld 2.000 euro moet betalen, kunt u binnen de normale betalingstermijn al 1.200 euro storten en een afbetalingsplan vragen voor de resterende 800 euro. Op die manier vermijdt u dus nalatigheidsintresten te moeten betalen. Als het uiteraard financieel haalbaar is om al onmiddellijk 1.200 euro op te hoesten…