netto

Jaarlijkse verkeersbelasting stijgt met 1,8 procent

Voor elektrische auto's moet geen verkeersbelasting betaald worden. ©Photo News

Dat is een gevolg van de jaarlijkse indexatie op 1 juli.

Eigenaars van een auto moeten elk jaar verkeersbelasting betalen. Dat is een gewestelijke belasting. In Vlaanderen stijgen de globale tarieven vanaf 1 juli met 1,8 procent.

De Vlaamse belastingdienst stuurt u een aanslagbiljet met overschrijvingsformulier. De belasting wordt altijd vooruitbetaald voor een periode van 12 maanden en is dezelfde voor nieuwe en tweedehandswagens. Hoeveel verkeersbelasting u moet betalen, verschilt naargelang u uw auto voor het eerst voor of na 1 januari 2016 hebt laten inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) en een nummerplaat kreeg.

Voor 2016

Voor auto’s ingeschreven voor 1 januari 2016 hangt de verkeersbelasting af van het aantal pk van de wagen.

©Mediafin

Sowieso is er altijd een minimumbelasting verschuldigd. Die stijgt van 36,53 naar 37,19 euro.

Na 2016

Sinds de vergroening van de verkeersbelasting kunnen geen kant-en-klare tarieven meer worden bepaald voor voertuigen ingeschreven vanaf 1 januari 2016.

Het basisbedrag varieert nog steeds in functie van het aantal fiscale pk, maar dat wordt verhoogd of verlaagd in functie van de milieukenmerken (CO2-uitstoot, het type brandstof en de euronorm). Daardoor worden vervuilende wagens zwaarder belast dan hun ‘groenere’ varianten.

De minimumbelasting stijgt van 45,80 naar 46,64 euro.

Hier kan u berekenen hoeveel verkeersbelasting op een specifieke wagen moet betaald worden.

Ecologische wagens

Door te kiezen voor een ecologische wagen kan u ontsnappen aan de verkeersbelasting. Sinds 2016 zijn puur elektrische wagens en auto’s puur op waterstof vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting. Voor plug-inhybrides en wagens op aardgas (CNG/LNG) is er een tijdelijke vrijstelling tot 31 december 2020. Wel moet uw wagen aan voorwaarden voldoen.

Oldtimers

Voor oldtimers betaalt u een forfaitaire belasting. Die stijgt vanaf juli van 36,53 naar 37,19 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect