Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

'Laat fiscus aangifte zelf invullen'

Elke Belg die dat wenst, moet zijn belastingaangifte door de fiscus zelf kunnen laten invullen. Zo luidt een wetsvoorstel van Dirk Van der Maelen (sp.a), al is volgens De Morgen het enthousiasme bij N-VA en Open VLD niet echt groot.
Advertentie
Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen (foto: Belga)

Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen is al langer voorstander om de verplichte belastingbrief af te schaffen en die aangifte vooraf te laten invullen door de fiscus. Hij dient nu een wetsvoorstel in die zin in. 'In ons land hoeft een kwart van de belastingplichtigen nu die klus niet meer te klaren', zegt Van der Maelen in De Morgen. 'In Nederland en Scandinavië ligt dat percentage veel hoger, rond 75 procent, omdat bij wet daar de banken moeten meerwerken aan het leveren van alle nuttige gegevens.'

Het Kamerlid stelt wel dat elk Belg moet kunnen kiezen of de fiscus alle relevante gegevens automatisch ontvangt en verwerkt. 'Daardoor ligt het initiatief bij de burger en wordt het bank- en fiscaal geheim niet algemeen doorbroken'.

Nu al is de online belastingaangifte via Tax-on-web al in belangrijk mate vooraf ingevuld door de fiscus. Dat vindt Van der Maelen echter nog onvoldoende, omdat volgens hem kansarmen niet altijd toegang hebben tot een computer. 

CD&V-Kamerlid Carl Devlies reageert positief en stipt aan dat de fiscus nu al dergelijke vereenvoudigingen voorbereidt. Open VLD'er Luk Van Besien is echter niet enthousiast. 'Volgens mij weet collega Van der Maelen onvoldoende wat er nu al op tax-on-web staat'. En Peter Dedecker van N-VA vindt dat het opletten is dat het voorstel 'geen deel uitmaakt van een verborgen strategie om te komen tot een vermogenskadaster.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud